Moszkva: Orosz-magyar kormányközi gazdasági bizottsági ülés

Az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság csütörtökön Moszkvában munkacsoportokban kezdte meg soros tanácskozását, amely pénteken plenáris üléssel folytatódik. A küldöttségeket Fellegi Tamás nemzeti gazdaságfejlesztési miniszter és Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes, a bizottság két társelnöke vezeti.

A megbeszélések csütörtökön az infokommunikációs és innovációs, az ipari, energetikai és befektetési, a regionális, a haditechnikai, az agráripari, az építésügyi, az idegenforgalmi, valamint az egészségügyi és gyógyszeripari munkacsoportokban folynak.

A két ország kölcsönös árucsere-forgalma 2010 első félévében 4,75 milliárd dollárt tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest 39 százalékos növekedést mutatott, de még mindig 33,7 százalékkal maradt el a válság előtti rekordévhez, 2008-hoz képest. A magyar export a tavalyi év első félévében az előző év azonos időszakához képest 17,9 százalékkal nőtt, de a 2008-astól 26,2 százalékkal maradt el.

A 2010 első félévi magyar kivitel 58 százalékát gépek és szállító eszközök tették ki, s e téren a növekedés az előző évhez képest 37,7 százalékos volt. A feldolgozott termékek, elsősorban a gyógyszerek, papír és kartontermékek, vegyi áruk az export 33,5 százalékát tették ki, ami az előző évihez képest 4,5 százalékos, a gyógyszerszállítások terén pedig 11 százalékos csökkenés.

Ugyanezen időszakban a magyar importban az energiahordozók 91 százalékot tettek ki, s az előző év azonos időszakához képest 46,6 százalékos növekedést mutattak. A vegyes bizottság soros ülésén a felek a felsorolt témák mellett megvitatják a két ország közötti gazdasági kapcsolatok minden aktuális kérdését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.