Japán: Minden magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot

A katasztrófa idején Japánban tartózkodó összes magyarral sikerült felvenni a kapcsolatot, mindannyian jól vannak – közölte Pataki Eszter, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedden az MTI-vel.

Vasárnap még hét magyart kerestek, egy öttagú családot és további két embert. Pataki Eszter keddi tájékoztatása szerint utóbbiakkal, két egyetemistával még hétfőn sikerült felvenni a kapcsolatot, azóta pedig az öttagú családdal is érintkezésbe tudott lépni a magyar követség. Japánban a március 11-i földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és korlátozták az áramellátást. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt.

Honsú-sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak. A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.

A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőművi telephelyet érintett komolyabban. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, hogy kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály – a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

A Fukusima atomerőműben kialakult helyzet és a szökőár következményei miatt a Külügyminisztérium hétfőn azt javasolta a rendkívüli eseménnyel leginkább érintett körzetekben (Ivate, Mijagi, Fukusima prefektúra) tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy ha maradásuk nem feltétlenül szükséges a felsorolt területeken, akkor fontolják meg e körzetek elhagyását tömegközlekedési eszközökkel vagy a rendelkezésükre álló bármely más módon a helyzet teljes normalizálódásáig.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.