Japán: Magyar segítség érkezett a katasztrófa sújtotta országba

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek.

A magyarok a japán társegyház képviselőivel egyeztetnek arról, hogy a segítség hogyan juthat el a rászorulókhoz.

Tokió és a Fukusima-1 atomerőmű térsége között nehéz az összeköttetés, mert mindenki fél a radioaktivitástól – mondta Osgyán Dániel csoportvezető. Eredeti tervük az volt, hogy a helyiekkel együtt viszik el az adományt a térségbe, de erre nincs lehetőség. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra.

A helyi hírek kevesebb okot adnak a pánikra
A japánok alapvetően nyugodt emberek, de lassan kezd eluralkodni rajtuk a pánik – szólt benyomásairól a csoportvezető. A helyiek folyamatosan nézegetik okostelefonjaikat, figyelik a híreket, érezhető a feszültség. Mint mondta, őket is kérdezgették a hírekről, mert a helyi híradásokkal ellentétben a külföldi internetes oldalakon sokkal nyugtalanítóbb információk szerepelnek.

Vidéken az első információk szerint a víz- és az élelemellátottság a legkritikusabb, áram sem igen van az érintett területen. Az embereket igyekeznek közösségi szállásokra terelni, de étkeztetésüket nehezen tudják megoldani – mondta Osgyán Dániel.

A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.