Hugo Chávez közvetíteni akar a líbiai válságban, Washington nem kér belőle

Moammer Kadhafi líbiai vezető és az Arab Liga is elfogadta azt a béketervet, amelyet Hugo Chávez venezuelai elnök terjesztett elő az észak-afrikai országban keletkezett válság megoldására – közölte csütörtökön az al-Dzsazíra arab hírtévé. A liga főtitkára cáfolta, hogy a szervezet már elfogadta volna a tervet. A venezuelai kormány szóvivője korábban közölte: Chávez elnök már tárgyalt Kadhafival arról a javaslatáról, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Andres Izarra a Twitter közösségi portálon tájékoztatta szerdán a nyilvánosságot arról, hogy Chávez és Kadhafi kapcsolatba lépett egymással.

Az al-Dzsazíra kormányzati forrásokat idézve jelentette, hogy a venezuelai külügyminiszter tárgyalt Amr Múszával, az Arab Liga elnökével, és ő egyetértett a tervvel.

Maga Musza a tévé értesülésével kapcsolatban úgy nyilatkozott később a Reutersnak, hogy Chávez tervét egyelőre nem fogadták el, csak megfontolás tárgyává tették.

Korábban Músza azt a véleményét hangoztatta Líbiával kapcsolatban, hogy az Arab Liga repüléstilalmi övezetet alakíthat ki Líbiában, hogy véget vessenek a vérfürdőnek.

Chávez helyi idő szerint hétfőn tett javaslatot nemzetközi közvetítésre a líbiai válság békés rendezése érdekében. “Remélem, hogy meg tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel”. Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek nem katonai megoldást kellene találnia válságra. Chávez egyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a Líbiában kialakult helyzet eltúlzásával igyekszik igazolni egy megszállást.

A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással. Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

Líbia: Washington nem kér Chávez béketervéből

Washington elutasítja a líbiai válság rendezését célzó venezuelai közvetítési javaslatot – közölte csütörtökön az amerikai külügyi szóvivő. “Nincs szükség nemzetközi bizottságra ahhoz, hogy közöljék Kadhafival, mit tegyen, ami országa és népe javát szolgálja” – mondta Philip Crowley. A szóvivő szerint Moammer Kadhafi líbiai elnöknek távoznia kell a hatalomból, és véget kell vetnie a népe elleni támadásoknak. Amennyiben Kadhafi nem reagál a nemzetközi közösség ilyen értelmű felszólításaira, akkor nem világos, hogy ebben az esetben mit kíván elérni egy nemzetközi bizottság – mondta Crowley.

Hugo Chávez venezuelai elnök azt javasolta, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében.

Hugo Chávez venezuelai elnök azt javasolta, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a venezuelai külügyminiszter tárgyalt erről Amr Múszával, az Arab Liga elnökével, és ő egyetértett a tervvel. Állítólag elfogadta Chávez javaslatát Moammer Kadhafi is.

A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással. Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.