Januártól 1100 milliárd forint pályázható az Új Széchenyi Terv keretében

Januártól 1100 milliárd forint pályázható az Új Széchenyi Terv keretében, a meghatározott stratégiai célok mentén – jelentette be Egerben Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára. A tárca számításai szerint, a 93 pályázati kiírás, amelyekre március 1-től lehet pályázni, 3-4 ezer milliárd forintnyi forrást mozgat meg a magyar gazdaság élénkítése érdekében – közölte a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara fórumán az államtitkár. Mindezt a pályázati rendszer egyszerűsítésével, a bürokratikus akadályok letörésével, a többi között lerövidített bírálati idővel és adatlapokkal kívánja segíteni a kormányzat – tette hozzá.

Mint az államtitkár elmondta, a 2007-től 2013-ig terjedő fejlesztési ciklusban, gazdaságfejlesztésre összesen 8 ezer milliárd forint állt, illetve áll rendelkezésre uniós források bevonásával.

Ebből a korábbi kormányzati időszakokban 4000 – 4500 milliárdnyit már lekötöttek, illetve, mintegy 1500 milliárdnyi forrásra már megjelentek a pályázatok. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak, mintegy 2 ezer milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési forrás áll a rendelkezésére.

Ugyanakkor látszik, hogy az előző kormányzatok széttagoltan, sokszor egyéni érdekek mentén egy pazarló intézményrendszeren keresztül osztották el a forrásokat. Ezt mutatja, hogy a 6 ezer milliárd forinttal nem sikerült a gazdaság élénkítését, a vállalkozások megerősítését elérni – fűzte hozzá.

Molnár Ágnes szerint az Új Széchenyi Terv éppen a gazdasági élet súlyos válságát, a vállalkozói apátiát hivatott feloldani a kormány és a vállalkozások által meghatározott stratégiai célok mentén. Ennek megfelelően foglalkoztatás-bővítésre 67,3 milliárd, egészségiparra 31,12 milliárd, közlekedésfejlesztésre 78,94 milliárd, a tudomány és innováció megerősítésére 76,67 milliárd, vállalkozásfejlesztésre 173,13 milliárd, a zöldgazdaság kiterjesztésére 120,5 milliárd, az úgynevezett kiemelt közlekedési fejlesztésekre pedig 562,73 milliárd forint pályázható.

Ugyanakkor az 1100 milliárd forintos pályázati kör lezárulása után újabb csomagot kíván elindítani a gazdaságfejlesztési kormányzat – hangsúlyozta az államtitkár. Mindennek az a célja, hogy megerősítsék a családi, a kis- és középvállalkozásokat, amelyek sikere nélkül egy ország sem juthat előre és 10 év alatt egymillió új munkahelyet hozzanak létre – mondta Molnár Ágnes.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.