Kamaraerdőn lesz a 2017-es év két legnagyobb beruházása

(Budaörs, 2017. május 30. – Budaörsi Infó) A budaörsi választási körzetekben megvalósuló felújításokat és beruházásokat bemutató cikk-sorozatunkat tovább folytatjuk. Ebben a hónapban Kisfalvi Péterrel, Kamaraerdő önkormányzati képviselőjével jártunk Lőrincz Mihálynál, a Műszaki Ügyosztály vezetőjénél és arról kérdeztük, hogy a 2017-es költségvetésben milyen felújításokra lesz keret Kamaraerdőn.

 

 

A Kamaraerdő a 10-es választókörzet. 2014-ben, a választások évében a Budaörsi Infó minden induló képviselő-jelölttel interjút készített arról, hogy szerintük milyen felújításokra lenne szükség a saját körzetükben, és mit szeretnének a jelöltek megvalósítani, amennyiben megválasztják őket.

Dr. Kisfalvi Péter akkor elmondta, hogy „az egyik legnagyobb gond a felszíni vízelvezetés.”

 

terkep_valasztokorzetek_budaors_2014

 

A Kamaraerdőn a BÉKISZ program zajlik jelenleg, ami a Budaörsi szennyvizek eljuttatását jelenti a Dél-pesti szennyvíz-tisztítóba.

Ez a 2017-es év egyik legnagyobb beruházása, és közel egymilliárd forintba kerül.

Lőrincz Mihály a Budaörsi Infónak elmondta, hogy gőzerővel dolgozik a kivitelező, a patak alatt már átsajtolták a nyomócsövet, amin áthozzák majd a szennyvizet az északi részről.

 

lorincz_mihaly_kisfalvi (3)

 

„A BÉKISZ program az egész fővárost érintette és Budaörs is csatlakozott hozzá. Budaörs az egyébként Törökbálinton lévő szennyvíz telepének az összes szennyvizét ezen a főnyomócsövön keresztül juttatja el a Duna alatt, a Csepel-szigeten levő szennyvíz-tisztítóba. Ha befejeződik ez a projekt, akkor a szennyvíztisztító telep feladata meg fog szűnni.

Csak egy átemelő szivattyú marad a telepen, és az összes budaörsi szennyvíz oda kerül be, és onnan viszi el ez a nagy átmérőjű nyomócső, amely részben gravitációs, ahol a domborzati viszonyok engedik, részben pedig nyomott vezetékekből áll, ahol a szivattyúkat kell igénybe venni, hogy eljusson.

2018 januárjában szeretnénk befejezni a saját beruházásunkat.

Ez egy korszerű megoldás lesz, amely megoldást hoz majd a Kamaraerdőn lévő Hosszúréti patak túlterheltségére is, így a Csepel-szigeti tisztítóból egyenesen a nagy Dunába megy majd a tisztított víz.”

 

Kisfalvi Péter, a körzet képviselője elmondta, hogy nemrégen készült el a Hosszúréti patak beruházásának második üteme is, aminek ezért még lesznek utómunkálatai, mint például a füvesítés.

 

lorincz_mihaly_kisfalvi (4)

 

„Egy korábbi interjúnkban már beszéltünk róla, hogy parkolót is tervezünk Kamaraerdőre, ehhez a szükséges engedélyt még várjuk.

Ezen felül a közvilágítás kiépítése még az, amire a következő hónapokban kerül sor.”

 

A felszíni vízelvezetéssel kapcsolatban sikerült-e előrelépést elérni – kérdeztük az műszaki ügyosztály vezetőjétől.

„A felszíni vízelvezetés csak a Kismartoni utcától van megoldva. a Kamaraerdei út alatt, ezt szeretnénk  elvinni egészen az óvodáig.

Egy nagyon jelentős dologban viszont sikerült már előrelépnünk, messze van még a cél, de jó úton haladunk. Van a Kamaraerdőnek egy része, a Szajkó utca, ahol nincs vezetékes vízellátás.

Ebben a térségben a szennyvízcsatornát évekkel ezelőtt kiépítettük, de a vezetékes víz miatt a fővárosi vízművekkel nem tudtunk dűlőre jutni, hogy honnan lehetne biztosítani.

Budaörsön keresztül nagyon bonyolult lett volna, illetve a nyomásviszonyokat nem tudta biztosítani a vízművek.

Ezért 2 évvel ezelőtt tárgyalásokba kezdtünk a Tétényi lakópark beruházójával. Ez a vizsgálat eljutott odáig, hogy a budafoki víztoronyból tudjuk biztosítani azt a mennyiségű vizet, ami ennek a térségnek szükséges.

Illetve nem csak ennek a térségnek, hanem a Tétényi lakóparknak is. Ennek a kivitelezésnek a tervei készülnek jelen pillanatban.

Várhatólag az év végére a vízjogi engedélyeket megkapjuk.  Nem az önkormányzat a megrendelő hanem a Tétényi lakóparknak a beruházója.” – mondta el Lőrincz Mihály.

 

lorincz_mihaly_kisfalvi (5)

 

Kisfalvi Péter hozzátette, hogy a következő beruházás, ami hamarosan be fog fejeződni, az a térfigyelő kamerarendszer bővítése, így a Kamaraerdőn is lesznek kamerák.

Nemsokára kezdődik a járdaépítés a buszforduló és a Zombori utca között a budaörsi oldalon. Folyik továbbá a Besztercei utca út- és járdaépítési tervezése.

„A második legnagyobb beruházás is a Kamaraerdőben fog megtörténni reményeink szerint, a Zombori utcai idősek otthonának a bővítése.”

 

 lorincz_mihaly_kisfalvi (2)

 

Lőrincz Mihály elmondta még, hogy majdnem 50%-al bővítenék a férőhelyek számát.

„Szeretnénk egy új épületszárnyat kiépíteni. Rendelkezünk minden engedélyével és tervével. Ami még gondot jelenthet, hogy hitelből szeretnénk megvalósítani a célt. A hitelkérelmet beadtuk, a döntésre várunk.”

 

lorincz_mihaly_kisfalvi (1)

 

Korábbi cikkünk:

Fejlesztések Budaörsön – Megvizsgáltuk a 4. körzetet

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.