Budaörsi gyerekrosszullétek – Turcsik Viktor: Nem szén-monoxid mérgezés, hanem inkább tömeghisztéria történt

(Budaörs, 2024. február 16. – Budaörsi Infó) 2024. január 31-én írtunk róla, de a hír bejárta az országos médiát is, hogy gyerekek lettek rosszul és mentőautók, tűzoltók vették körül a budaörsi Herman Ottó Általános Iskolát. Szén-monoxid-mérgezés gyanújával hét tanulót szállítottak kórházba – közölte az Országos Mentőszolgálat is a Facebook-oldalukon. Az iskolaigazgató interjúban elmondta, hogy az iskola területén nem történhetett mérgezés, mert ott nincs olyan eszköz, ami szén-monoxidot bocsáthat ki.

 

 

Csámpai Attila őrnagy, a Pest vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a riasztáskor 495 diák és 48 dolgozó tartózkodott az iskolában aznap, és ők valamennyien időben elhagyták az épületet.

A tűzoltók ezt követően méréseket végeztek előbb abban a tanteremben, ahol a gyermekek rosszullétre panaszkodtak, majd a tanintézmény további helyiségeiben is, de szén-monoxid jelenlétét a levegőben nem tudták kimutatni.

Turcsik Viktor, az iskola igazgatója a kezdetektől cáfolta is ezt. A TV2040-nek adott interjújában azt nyilatkozta az esemény napján, hogy az iskolájukban nem jelzett az érzékelő szén-monoxidot. Ezt az állítását a budaörsi önkéntes tűzoltók is megerősítették.

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán viszont, még a mai napig ugyanaz a tartalom van kint az esettel kapcsolatban, miszerint az életmentők táskáján a helyszínen megszólalt a szén-monoxid jelző:


omszhermanrosszullet2024

 

Az iskola igazgatója most, két héttel a felkavaró esemény után, ismét interjút adott a TV2040-nek a történtekkel kapcsolatban. 

2024. január 31-én hét gyereket vittek kórházba. Nagy részben nem szén-monoxid mérgezés, hanem inkább tömeghisztéria történt – mondta el. A hét gyerekből ugyanis csak egynél volt magasabb a szén-monoxid szint.

Már minden gyerek jól van.

Azt biztosan tudják már, hogy az iskolában nincs szén-mondoxid, viszont a szülők azt követelik, hogy mondja meg az iskola, hogy hogyan mérgeződött meg a tanuló…

Az iskolavezető kijelentette az interjúban, hogy a tanuló, nem az iskola területén mérgeződött meg. Szerinte bárhol megtörténhetett, akár otthon a lakásban is.

„Manapság a fiatalok fogyasztanak ezt-azt, ami felemeli a szén-monoxid szintet. Ezt nem vizsgáltuk a tanulónál, mert nem szerettük volna kellemetlen helyzetbe hozni őt – tette hozzá Turcsik Viktor.

Elmondása szerint a mérgezett tanuló, tényleg nagyon rosszul volt. Véleménye szerint a többi diák csak azért érzékelhetett tüneteket, mert meglátták a mentőautókat és hallották, hogy szén-monoxid mérgezésről lehet szó.

„A hétből öt gyereket még aznap kiengedtek a kórházból. A tanulók már másnap jöttek iskolába. Én úgy gondolom, hogy ez pszichológia, de erre semmilyen szakvéleményünk nincs.

Az iskolában nincs olyan eszköz, ami szén-monoxidot bocsáthat ki, ezt biztosan tudjuk.

A gyors információáramlásra nem voltunk felkészülve. Egy olyan poszt volt kint az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán, ami nem volt igaz. Ez okozta a pánikot. Megkértem a tankerületet, hogy jelezze ezt, és intézkedjen az ügyben.”  – cáfolta a híreszteléseket az iskolaigazgató.

 

A TV2040 Turcsik Viktorral készített teljes interjúját ide kattintva nézhetik meg.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.