Újévi köszöntő – Wittinghoff Tamás: Megküzdünk az előttünk álló évvel is, és ki fogjuk hozni belőle a lehető legjobbat

(Budaörs, 2024. január 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének hagyományteremtő kezdeményezése nyomán idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS! 

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője: 

Hát (tudom, így nem kezdünk mondatot…), ez sem volt könnyű év! Immár a sokadik egymás után, hogy járvánnyal, háborúkkal és a hazai gazdasági válságokkal kell együtt élnünk.

Idén az abszolút Európa-rekorder magyar infláció viselte meg a legjobban a családokat, cégeket, önkormányzatokat. Mivel az élelmiszerek áremelkedése volt a legdurvább, így leginkább azok kerültek nehéz helyzetbe, akiknek a fogyasztási szerkezetében ez foglalja el a legnagyobb részt. Ilyenek például a nyugdíjasok, nagycsaládosok és bármiféle hátránnyal élők. Ezért, itt Budaörsön is sürgősen lépnünk kellett, hogy segíteni tudjunk a bajbajutottakon.

A városunkban, talán országosan is egyedülálló módon, 22 féle szociális támogatási forma létezik, amelyek szinte minden lehetséges élethelyzetre kiterjednek. Nos, ezeknek a juttatásoknak mind az összegét, mint a jogosultsági határát jelentősen meg kellett emelnünk, hogy valamennyire képesek legyünk ellensúlyozni az inflációs nyomást.

Semmiféle propagandával nem lehetett elfedni azt a tényt, hogy a hosszú évek óta tartó hibás gazdaságpolitika miatt, szinte az egész évben az Európai Unió 27 tagállamából 26-ban messze jobb volt a helyzet, mint nálunk. Voltak időszakok, hogy EU átlag háromszorosával vezettük ezt a szomorú mezőnyt.

Mindezek következményeként, a 2022-es adatok alapján, az Unió második legszegényebb országa lettünk, de az előrejelzések szerint 2023-ban már Bulgária is elhúzott mellettünk, így jövőre várhatóan mi leszünk az EU legszegényebb országa.

Mindezekhez képest, hiába kérték az önkormányzatok a kormányt, hogy ha már támogatni nem tudja a nagyobb településeket, legalább ne vegye el a helyben keletkező adóbevételeket. Süket fülekre talált a kérésünk, sőt az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást tovább emelték. Jövőre már messze négymilliárd fölött lesz ez az elvonás. Az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot vettek el tőlünk törvénytelenül. Gondoljunk bele, hogy a Budaörsön működő cégek és az itt élő, dolgozó emberek adóforintjaiból – mert most azt veszik el – mi mindent építhettünk, fejleszthettünk volna a városban.

Ezért döntöttünk úgy a fővárossal együtt, hogy az eddigi jogi lépések mellett, új utakat keresünk. Közigazgatási perben próbáljuk meg elérni, hogy legalább csökkentsék az elvonás mértékét.

Kész csoda, de mégis igaz, hogy mindezek ellenére Budaörsön képesek voltunk megőrizni az eddig elért színvonalat minden területen, sőt fejlődni is tudtunk.

Játszótereket, utakat újítottunk fel, köztük a várost átszelő 1. számú főutat is. Dolgozunk az itt található zebrák jobb megvilágításán. Nyolc intézményünkbe került napelem, százmilliókat költöttünk energia-korszerűsítésre, több sikeres pályázat segítségével a város fenntartható fejlődésének terveivel és előkészületeivel is foglalkozunk.

 

 

napelemek_a_budaorsi_varoshaza_tetejen_2015marc

 

Továbbra is több olyan területen kellett helyt állnunk, ami az állam feladata lenne. Hiába foglalták el az iskolákat, nem gondoskodnak sem a tanárok tisztességes finanszírozásáról, sem a magas szintű oktatási feltételek biztosításáról. Ezért 2023-ban is fenntartottuk a pedagógusok támogatását a Clementis-ösztöndíjjal, de az iskolai alapítványokon keresztül a szakmai munkát is segítjük.

Talán ez is szerepet játszik abban, hogy az iskoláink nagyon jól teljesítenek. Az Illyés Gimnázium őrzi előkelő helyét a vidéki, de az ország összes középiskolája között is. Az óvodáink, bölcsődéink ellátottsága és az ott folyó szakmai munka messze az országos átlag fölött van.

 

 

tuntetes_illyes2022 (19)

 

De folyamatosan be kell avatkoznunk az egészségügyi területeken is. Pedig ez is állami feladat. Hol az ügyeleti rendszer kerül veszélybe, máskor a háziorvosi hálózat, vagy éppen a várólisták válnak elviselhetetlenné az Egészségügyi Központban. Ezek mögött is az állami alulfinanszírozás és az átgondolatlan beavatkozások állnak. Egyelőre, ha nagy erőfeszítésekkel is, de minden problémát tudtunk kezelni. Ezek közül a várólisták csökkentése a legnagyobb kihívás. Az önkormányzat komoly pénzösszeggel támogatja, hogy jövő év március 31-ig a legkritikusabb területeken – nőgyógyászat, kardiológia, ortopédia, diabetológia, szemészet és ultrahang – egy hónapnál kevesebb legyen a várakozási idő.

 

 

egeszsegugyikozpont

 

Szerencsére vannak a budaörsi életnek olyan területei is, amelyek nem igényelnek ilyen típusú beavatkozást, mégis rendkívül sikeresek. A kultúra, a sport, a civil szervezetek világa, mind-mind ilyenek. Országos hírű a színházunk, a Primanima fesztivál, az asztaliteniszezőink, vagy éppen a Budaörsi Tanoda.

 

 

mesekavezotanoda202309 (1)

 

Megannyi művészeti ágban alkotnak kimagaslót az itt élők. De rendkívül aktívak a nyugdíjasaink, a nemzetiségi és a hagyományőrző közösségeink is. Új kulturális terek váltak igen közkedveltté a PostArttól, a Babtértől a 2040 fiatal építészek bázisáig. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a budaörsiek még mindig a szabadság kis szigeteként tekintenek a városunkra, amely nyitott, toleráns és szolidáris.

Hogy ez mennyire így van, bizonyítja, hogy épp a napokban, karácsony alkalmával jártunk egy népes budaörsi kulturális küldöttséggel a háború sújtotta Ukrajnában, hogy kifejezzük együttérzésünket, és egy kis műsort és ajándékot vigyünk az ungvári menekültszálló gyermekeinek. Az orosz agresszió kezdete óta látogatja őket egy budaörsi kötődésű orvoscsoport, a Medspot Alapítvány orvosai, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a Kelet-Ukrajnából a háború elől menekülők számára és egészségügyi és lelki támogatást is nyújtson részükre. Ezúttal mi is velük tartottunk.

 

 

ungvar2023dec (4)

 

Sajnos, úgy tűnik, hogy ez a háború még jövőre is velünk marad, mint ahogyan a hazai gazdasági nehézségek is. Emiatt is igazolódik az a megfontolt helyi pénzügy politika, mely előrelátóan tervezve, igyekezett megfelelő tartalékot képezni.

Takarékoskodunk, kreatív megoldásokat találunk ki, önkormányzatként rengeteget pályázunk, minden lehetőséget megragadunk. Létrehoztuk például a Budaörs Közösség nevű szervezetet, amelyben helyi cégek, civil szervezetek gondolkodnak együtt a településünk előtt álló kihívások megoldásán. Talán a városunkban tapasztalható egymásra figyelésre, nyitottságra, szolidaritásra építve nem alaptalan az optimizmusom, 2024-ben is meg tudjuk őrizni Budaörs előkelő pozícióját a hazai települések között.

Tisztségemből következően ennek a köszöntőnek a nagy részében közéleti ügyekről írtam, de természetesen jól tudom, hogy a legfontosabb mindenki számára az egyéni és a legszűkebb családjának boldogulása. Itt, Budaörsön azonban régi tapasztalatunk, hogy egyedül nem megy. Egymásra vagyunk utalva: város és polgárai. Az önkormányzat ugyanis az itt élők és az itt működő cégek adójából fejlődik, a polgárok pedig akkor érzik jól magukat, ha kiválóan működnek a közszolgáltatások, és élhető környezet veszi körül őket. Nem lesz ez másképpen 2024-ben sem, de összeszokott csapatként megküzdünk az előttünk álló évvel is, és ki fogjuk hozni belőle a lehető legjobbat.

Ehhez kívánok minden budaörsinek sok erőt és sikerekben gazdag új esztendőt!

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.