Bécsi hagyományokat követő koncerttel búcsúztatták 2023-at Washingtonban nemzetközi és magyar fellépőkkel

Bécset idéző, nagyszabású koncerttel búcsúztatták az évet magyar szervezésben Washington vezető hangversenytermében szombaton este.

 

A Strathmore Center több ezres előadótermében telt ház mellett adták elő nemzetközi fellépői gárdával, köztük magyar művészekkel a Salute to Vienna műsort, amelyet bécsi szerzők műveiből, valamint Lehár Ferenc és Kálmán Imre darabjainak részleteiből állított össze a Torontóban működő, magyar vezetésű zenei szervező iroda a Glatz Attila Production.

A washingtoni koncert karmestere Vajda Gergely, Magyarországon, valamint Európa-szerte és az Egyesült Államokban is rendszeresen koncertező művész volt, aki az MTI-nek elmondta, hogy a bécsi újévi koncert Közép-Európa valódi művészeti termékei közé tartozik, és világszerte ismert. A tengerentúlon bemutatni az osztrák és magyar szerzők műveit a legjobban azok tudják, akik onnan származnak, ami egyedülálló hangulatot jelent és teremt – tette hozzá.

A Bécsből érkezett szoprán, Sera Görsch operaénekes úgy fogalmazott, hogy a tengerentúlra elhozni a bécsi zenét különleges feladat, amelyre a közönség rendkívül lelkesen reagál.

A koncert amerikai vendégénekese New Yorkból Brian Cheney operaénekes volt, aki azt mondta, hogy ezek a fellépések a közönség mellett a művészek számára is igazi élménynek számítanak, igazi közös ünnepe a bécsi zenének. Hozzátette, hogy szerinte az amerikai hallgatóságnak megmutatni ezt a zenei világot hordoz kihívásokat, de a közönség mindig rendkívül lelkes, ez a zene pedig magáért beszél és “időtlen”.

Az előadáson Budapestről érkező versenytáncosok is felléptek László Csaba vezetésével, valamint Ausztriából az Europaballett társulatának tagjai.

A washingtoni kulturális esemény a bécsi újévi koncertek hagyományát követve Johann Strauss Kék Duna keringővel és id. Johann Strauss Radetzky-indulójával zárult.

A Salute to Vienna koncertsorozat Glatz Attila szervezésében Észak-Amerikában mintegy két évtizedes hagyomány szilveszter és az újév napjaiban, amikor több társulat viszi el Közép-Európa zenéjét a tengerentúlra. Idén 19 előadást tartanak az Egyesült Államok és Kanada nagyvárosaiban, Washington mellett New Yorkban, valamint Torontóban és Edmontonban.

(mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.