Először tenyésztettek egérembriókat az űrben japán kutatók

Az egérembriókat felolvasztották és a Nemzetközi Űrállomáson növesztették.

 

 

Egérembriókat tenyésztettek a Nemzetközi Űrállomáson, és azok normálisan fejlődtek az első olyan tanulmányban, amely azt jelzi, hogy lehetséges lehet az emberek szaporodása az űrben – közölte japán tudósok egy csoportja.

A kutatók, köztük Teruhiko Wakayama, a Yamanashi Egyetem fejlett biotechnológiai központjának professzora és a Japán Űrügynökség (JAXA) egy csapata 2021 augusztusában egy rakéta fedélzetén fagyasztott egérembriókat küldött az ISS-re.

Az űrhajósok egy erre a célra kifejlesztett speciális eszközzel felolvasztották a korai stádiumban lévő embriókat, és négy napon át növesztették őket az állomáson.

A mikrogravitációs körülmények között tenyésztett embriók „normálisan fejlődtek” blasztocisztákká, azaz sejtekké, amelyekből magzat és méhlepény fejlődik – közölték a tudósok.

A kísérlet „egyértelműen bizonyította, hogy a gravitációnak nincs jelentős hatása” – írták a kutatók az iScience című tudományos folyóiratban szombaton online megjelent tanulmányukban.

Azt is elmondták, hogy a DNS és a gének állapotában sem történt jelentős változás, miután elemezték a blasztocisztákat, amelyeket visszaküldtek a földi laboratóriumaikba.

Ez „az első olyan tanulmány, amely azt mutatja, hogy az emlősök képesek lehetnek boldogulni az űrben – áll a Yamanashi Egyetem és a Riken nemzeti kutatóintézet szombati közös közleményében.

Ez „a világ első olyan kísérlete, amely korai stádiumú emlősembriókat tenyésztett az ISS teljes mikrogravitációjában” – áll a közleményben.

„A jövőben az ISS mikrogravitációjában tenyésztett blasztocisztákat egerekbe kell majd átültetni, hogy megnézzük, az egerek képesek-e szülni”, hogy megerősítsük, hogy a blasztociszták normálisak – tették hozzá.

Az ilyen kutatások fontosak lehetnek a jövőbeli űrkutatási és kolonizációs küldetések szempontjából.

Az Artemis programja keretében a NASA azt tervezi, hogy embereket küld vissza a Holdra, hogy megtanulják, hogyan lehet ott hosszú távon élni, hogy segítsen előkészíteni egy Mars-utazást, valamikor a 2030-as évek vége felé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.