A pszichológus segít – A pszichológiai immunrendszerünk védelmében

(Budaörs, 2022. október 7. – Budaörsi Infó) A nagysikerű A közjegyző segít cikksorozatunk mellett, újabb szakértői sorozattal bővítjük a palettát. A pszichológus segít címmel olvashatják ezentúl Szabó Fanni okleveles pszichológussal készült interjúinkat. (A cikk a szeptemberi Budaörsi Infó nyomtatott számában jelent meg)

 

 

Szabó Fanni tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalom és szervezetpszichológia szakirányán végezte, majd a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél autogén tréning gyakorlatvezetői képzettséget szerzett.

Tősgyökeres budaörsiként nem volt kérdés számára, hogy városunkban alakítja ki Amygdala Pszichológiai Tanácsadás néven működő magánrendelését, ahol jelenleg is dolgozik.

A sorozat első részében a pszichológiai immunrendszerünk védelméről beszélgettünk vele, hisz most, hogy elkezdődött az iskola, a stresszforrások is sokszorozódnak életünkben. Nem árt felkészülnünk mindenre, hogy bírjuk a gyűrődést.

Az ősz beköszöntével egyre fontosabbá válik, hogy immunrendszerünket erősítsük és megvédjük magunkat a különböző fertőzésektől.

Azt, hogy ennek érdekében mit kell tennünk, már gyerekkorunkban megtanuljuk: a sok vitamin, a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás segítenek abban, hogy szervezetünk ellenállóbbá váljon a káros környezeti hatásokkal szemben.

 

 

pszichologus_fanni

 

De mi a helyzet a mentális egészségünk megőrzésével? Hiszen az életünkben folyamatosan jelen lévő stressz elsősorban a lelki egészségünket károsítja. Hogyan vehetjük észre azt, ha pszichésen kezdünk kimerülni és mit tehetünk annak érdekében, hogy feltöltsük pszichológiai vitaminraktárunkat?

„Ahogy az immunrendszerünk védi szervezetünket a káros hatásoktól, úgy védi a pszichológiai immunrendszerünk a lelkünket a stressz okozta ártalmaktól. Mivel a stresszhatásokat nem lehet kiiktatni az életünkből, ezért az ezekkel szembeni hatékony megküzdés maga az alkalmazkodás, ami evolúciós szempontból az életben maradás feltétele.

A pszichológiai immunrendszerünk több készség együttes meglétén keresztül biztosítja a stresszel való eredményes megküzdést. Ezeket a készségeket három alrendszerbe soroljuk, amelyből az első, a Megközelítő-monitorozó rendszer feladata a környezetünk megismerése és feltérképezése.

Ha szembesülünk egy stresszhelyzettel fontos, hogy azt érezzük, képesek vagyunk megbirkózni az adott problémával és inkább a pozitív, mintsem a negatív kimeneteleket vegyük számításba. Ehhez tartozik a saját kontrollképességünkbe vetett hit, hogy hatással tudunk lenni az életünk alakulására, és a koherenciaérzék, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk értelmes célokat kitűzni magunk elé és követni azokat. Miután szembesültünk a stresszhelyzettel, a következő lépés a különböző megoldások keresése, melyet a Mobilizáló-alkotó-végrehajtó rendszer biztosít. Ennek az alrendszernek a célja a személy és a környezet erőforrásainak mozgósítása, a megoldási lehetőségek feltérképezése és az önmagunkba vetett hit, hogy képesek vagyunk az eltervezett viselkedést véghezvinni és a célunkat elérni.

Ehhez szükség lehet arra is, hogy másoktól segítséget kérjünk és észrevegyük, hogy minden krízishelyzet magában hordozza a személyes fejlődés lehetőségét.”

 

 

munkahelyistressz

 

Mire van ahhoz szükségünk, hogy ki tudjunk tartani a kitűzött céljaink mellett, és meg is valósítsuk őket?

„Ahhoz, hogy ne lankadjon a lelkesedésünk, szükségünk van a figyelmünk irányításának a készségére és az önszabályozásra. Utóbbi arra szolgál, hogy a célunk útjában álló akadályok miatti rossz érzéseink ne tántorítsanak el az elképzeléseinktől és minél előbb túl tudjunk lendülni ezeken.

A stresszel való megküzdés ezen fázisában az Önszabályozó alrendszer biztosítja számunkra a hatékonyság szempontjából elengedhetetlen figyelemirányítást, kitartást és önkontrollt.”

 

De honnan tudhatjuk azt, hogy mennyire működik hatékonyan lelki ellenálló képességünk?

„A pszichológiai immunrendszerünk állapotát jól jelzi az, hogy milyen könnyen tudunk alkalmazkodni új helyzetekhez, milyen módon küzdünk meg a stresszel és hogyan viszonyulunk a folyamatosan változó környezeti feltételekhez. Ha például azt vesszük észre, hogy hajlamosak vagyunk külső tényezőket okolni az aktuális élethelyzetünk miatt vagy a feszültségünket másokon vezetjük le, akkor biztosak lehetünk abban, hogy erősítenünk kell a pszichés ellenálló képességünket.

Ugyanez igaz akkor is, ha káros szokások segítségével próbálunk megszabadulni a stressztől, például túl sokat eszünk, alkoholt fogyasztunk vagy dohányzunk. Az is árulkodó lehet, ha képtelenek vagyunk pozitívan gondolkodni vagy más megvilágításba helyezni egy adott élethelyzetet, esetleg hamar feladjuk a céljainkat, mert úgy érezzük, hogy túl sok akadályba ütközünk. Érdemes megfigyelni azt is, hogyan viszonyulunk az életünkben felmerülő új lehetőségekhez.

Ha már nem tudunk optimistán hozzáállni ezekhez, és a kudarctól való félelem miatt bele sem merünk vágni új kihívásokba, akkor érdemes elkezdeni erősíteni pszichológiai immunrendszerünket. Ezt pedig elsősorban megfelelő önismeret birtokában tudjuk megtenni.”

 

 

munkahelyistressz3

 

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat?

„Fontos felismerni, hogy mely élethelyzetek jelentenek számunkra stresszforrást, hiszen egy szituáció mindig az adott személy értelmezése által válik fenyegetővé. Emellett érdemes megismerni saját pszichológiai immunrendszerünk működését, mivel minden egyes komponensének a fejlesztésére más és más a megoldás.

Fontos tisztán látnunk, hogy mely szituációk jelentenek szorongást számunkra, majd megvizsgálni, hogy mik azok a tényezők, amelyek megalapozzák félelmünket. Ezt nevezzük realitásvizsgálatnak. Ha például egy kollégánkat elbocsájtják, mekkora a valóságalapja annak, hogy mi magunk is elveszíthetjük a munkánkat?

Gondoljuk végig, hogy milyen bizonyítékok szólnak a félelmünk mellett vagy ellen, hiszen sok esetben hajlamosak vagyunk csak a rossz érzéseinkre figyelni és egyéb kognitív tényezőket kizárni, ezáltal sokkal negatívabban megítélni egy helyzetet, mint amilyen az valójában. Ha azonban az érveink alapján megalapozottnak látjuk félelmünket, akkor el tudjuk kezdeni a megoldási lehetőségek keresését. Azért, hogy a kiválasztott lehetőség mellett ki is tudjunk tartani a leglényegesebb a fent említett önkontroll.

Ennek fejlesztése a különböző adaptív megküzdési technikák elsajátításán keresztül történik, ami lehet egy relaxációs módszer megtanulása, például a progresszív relaxáció vagy az autogén tréning, de a különböző mindfulness gyakorlatok is hatékonyak a stresszel való megküzdésben. Azért is érdemes konkrét technikákat elsajátítani, mert az erősen szorongáskeltő helyzetek akkor tudnak pánikba átfordulni, amikor a személy eszköztelenné válik ezekkel szemben.”

 

 

Shot of an exhausted-looking businesswoman sitting in front of his laptop at his desk.

 

A stresszel való megküzdés bármely pontján akadunk is el, minden esetben lényeges erőforrás a társas támasz és a prevenció.

Ne hagyjuk a szorongásunkat eszkalálódni, hanem merjünk szakszerű segítséget kérni, ha arra van szükségünk!

 

 

Hands of a woman squeezing a stress ball

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.