Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a sztrájkoló munkavállalók között

(Budaörs, 2022. október 7. – Budaörsi Infó) Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a kedd reggel óta sztrájkoló munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról – közölte közös közleményében BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., a FKF Hulladékgazdálkodási Divízió és HVDSZ 2000 Szakszervezet csütörtök este. Meg van tehát az esély, hogy pótolják az elmaradt járatokat Budaörsön is.

 

 

A BKM, az FKF és a szakszervezet a közös kommünikében közölte, hogy a hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak. A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 ezer forintos karácsonyi jutalmat fizet decemberben – tették hozzá.

„A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik” – írták.

Mint jelezték, a Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.

A munkavállalók október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák – ismertették.

A megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani – részletezte a közlemény, amely kitért arra is, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel(NHKV) “fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is”.

 

 

fkf

 

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a főváros lakosságának és intézményeinek türelmét, amíg a háromnapos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll – áll az írásos összegzésben.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök este a Facebook-oldalán azt írta: kézbesítették a „kormányzati kukaholdingnak” azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett. Mint beszámolt róla, megkezdték az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudnak segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak.

„A kormányzati megszorítások – ma ötször annyi adót vonnak el a fővárostól, mint a fideszes városvezetés idején –, a tíz-húszszorosára nőtt energiaköltségeink nagyban korlátozzák a mozgásterünket, de minden megmaradt lehetőségünkkel segíteni akarunk és segíteni fogunk” – zárta szavait Karácsony Gergely.

 

 

UPDATE

Pénteken Pécsen is elindulhat ismét a szemétszállítás

Egyeztetni fog a tulajdonos önkormányzat a városi hulladékkezelési feladatokat ellátó társaság dolgozóival, pénteken reggel pedig ismét elindul a hulladékszállítás Pécsen – közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere.

Péterffy Attila (Pécs Jövője), az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: csütörtökön hajnalban nem indult el a hulladékgyűjtés a városban, miután az önkormányzati tulajdonban álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 77 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát.

Közölte: délután találkozott a cég szállítási üzemének munkatársaival és Meixner Barna ügyvezetővel közösen átvették a dolgozók írásba foglalt követeléseit, egyúttal megegyeztek velük arról, hogy a következő tizenöt munkanapban egyeztetni fognak a szemétszállítás folyamatos fenntartása mellett.

A városvezető azt mondta, a tárgyalások már pénteken megkezdődnek, s annak érdekében, hogy az eseményen jelen lehessen lemondta Felbachba, Pécs testvérvárosába tervezett hivatalos látogatását is – olvasható a politikus közleményében.

Péterffy Attila egy korábbi közleményében jogszerűtlennek nevezte a dolgozók megmozdulását tekintettel arra, hogy nem jelentették be a munkabeszüntetést, továbbá úgy ítélte meg a sztrájkolók bérkövetelését, hogy az „a valóságtól elrugaszkodott”.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.