Őszre elkészül a budaörsi Pozitív Energia Körzet végleges beruházási koncepciója

(Budaörs, 2022. június 16. – Budaörsi Infó/budaors.hu) Az EU által finanszírozott 2020 EU City Facility (EUCF) pályázaton az önkormányzat 60 ezer eurót nyert el, hogy szakemberekkel és az érintettekkel együtt gondolkodva kidolgozzák a budaörsi Pozitív Energia Körzet beruházási koncepcióját, ami a jövőben nem csak a szakmai kivitelezés, hanem a további EU-s vagy hazai pályázati források, beruházások sikeres elnyerésének is alapja lehet.

 

 

Helyi közösségek összefogása nélkül nincs eredményes klímavédelem. Budaörs számos klíma- és környezettudatosságot, szemléletformálást és a fenntartható várost célzó kezdeményezés indítója és támogatója. Az egyik kezdeményezés a Pozitív Energia Körzet kialakítása.

2017-ben született meg a javaslat, hogy Budaörs kialakítson egy energiatudatos körzetet a városon belül. A Holdfény utca-Árok utca-Baross utca-Szivárvány utca közötti területet határozták meg erre a célra. A most ismert Pozitív Energia Körzet területe 2021-ben kiegészült az IKEA-Auchan-Decathlon által határolt kereskedelmi zónával.

Egy ekkora mértékű beruházás kidolgozása különböző szakterületek összehangolt együttműködését és az érintettek bevonását igényli. Ehhez nyert támogatást 2021-ben az önkormányzat az EUCF pályázaton. A pályázat forrását az önkormányzat a Pozitív Energia Körzet beruházási koncepciójához szükséges mérnöki, jogi, pénzügyi elemzések, társadalmi és piaci kutatások, tanulmányok elkészítéséhez tudja felhasználni, aminek eredménye a végleges beruházási koncepció létrehozása 2022. október végére.

Az önkormányzat a projekt kidolgozása folyamán az érintettek bevonásához három workshopot szervez. A találkozókon részt vesznek a kijelölt területek érintettjei, többek között: a területen lévő társasházak kezelői, cégek képviselői, önkormányzat munkatársai és a beruházási koncepció szakértői.

Az első találkozót április 22-én rendezték meg, ahol a projekt rövid általános ismertetőjét követően a résztvevőket arról kérdezték, hogy szerintük milyen legyen az energiatudatos körzet. Majd egy hónap múlva, május 31-én tartották a következő workshopot az érintett felekkel együtt gondolkozva, játékos feladatok segítségével próbált a tervező csapat minél több információt begyűjteni a fejlesztési igényekről, javaslatokról, lehetőségekről. A harmadik találkozó augusztus végén lesz, ahol már a véglegesnek gondolt koncepciót mutatja be az önkormányzat és véleményezteti az érintett felekkel.

Ezután a javaslatokat a projekt felelőseik beépítik a dokumentumba. Végleges beruházási koncepciót, a képviselő-testület jóváhagyását követően október végén nyújtanak be az EU-s közreműködő szervezet felé.

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.