Kígyózó sorok a budaörsi benzinkutaknál is – Mol: Magyarország kőolajellátása zavartalan

(Budaörs, 2022. március 10. – Budaörsi Infó) Újabb nagykereskedelmi üzemanyagár emelés került bejelentésre a mai napon, amely péntektől lép életbe. Eszerint a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik azoknak a végfelhasználóknak, akik direktben vásárolnak nagykereskedőktől. Az emelés hatása már Budaörsön is szemmel látható. Egy benzinkút átmenetileg bezárt, a még nyitva lévő kutaknál kora reggel kígyózó sorok álltak.

 

 

 

A benzinkutakon továbbra is 480 forintért vásárolhatnak (ha tudnak) benzint és gázolajat.

Egyre több a mennyiségi korlátozást bevezető kút az országban.

Ha nem lennének hatósági árak, akkor az üzemanyag átlagárak az alábbiak szerint alakulnának a benzinkutakon: 95-ös benzin : 640 Ft/liter Gázolaj: 717 Ft/liter Ezzel együtt márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolaj ára pedig 182 forinttal emelkedett eddig.

Budaörsön eddig átmenetileg egy benzinkút zárt be a Szabadság úton.

 

 

kutas_szabadsagut (5)

 

kutasbenzinkutzarva

 

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában viszont arról beszélt, hogy nincs ellátási probléma, a fennakadásokat inkább logisztikai gondok okozzák.

A Mol vezére szerint a hatósági ár miatt sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak. Az igazi probléma Hernádi szerint az, hogy a háború miatt erőteljesebben szorítják a vállalatokat, hogy ne vásároljanak Oroszországtól.

Hernádi szerint maximum átmeneti üzemanyaghiány léphet fel addig, amíg a tanker fel nem tölti a kutat. Beszélt arról is, hogy a Mol nagyjából ugyanannyit termel, mint eddig, és az import leállása miatt kieső mennyiséget is tudja önerőből pótolni.

Szerinte csak a 70, 80, 100 literes mennyiségi korlátozások fordulhatnak elő, de egy személygépjármű megtankolása nem fog problémát jelenteni.

A vezérigazgató szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben lejjebb mennének az üzemanyagárak.

 

 

Stabil a kőolajellátás Magyarországon, teljes kapacitással üzemelnek a Mol finomítói

 

A Mol szerda esti közleményében közölte az MTI-vel, hogy Magyarország kőolajellátása zavartalan, a Mol készletei és finomítói kapacitása elegendő ahhoz, hogy az ország üzemanyagigényét lefedje.

A társaság közleménye szerint a vállalat nyomon követi a világpiaci folyamatokat és folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítsa az egyenletes, országos ellátást.

A Mol a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. A vállalat készletei és termelése stabil bázist ad ahhoz, hogy zavartalan legyen az ellátás – tették hozzá.

“Szeretném hangsúlyozni, hogy a Mol a jelenlegi helyzetben is képes ellátni az országot üzemanyaggal. Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol” – idézte a közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

Az elmúlt hetekben komoly változások történtek a világpiacon: soha nem látott szintre emelkedtek a kőolaj jegyzésárai, emellett sok európai ország, az orosz-ukrán háború következményeként, nem vesz át orosz kőolajat, emiatt nehézkesebbé válhat a finomítóik ellátása. Időbe telik, amíg más forrásból pótolni tudják a kieső orosz olajat. A Mol esetében nincs ilyen probléma: jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot és biztosítja a fogyasztói igényeket – ismerteti a közlemény.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.