Megemlékezést tartottak a budaörsi katonatemetőben a német és a magyar hadisírgondozók a közös munka lezárásaként (képek és videó)

(Budaörs, 2021. augusztus 7. – Budaörsi Infó)  Német-magyar nemzetközi hadisírgondozó szakfeladatot láttak el magyar és német katonák a Bajnai temetőben, valamint a Budaörsi Katonai Temető és Békeparkban. A karbantartó munkálatok befejezése alkalmából mind a két helyszínen megemlékezést tartottak 2021. augusztus 6-án, pénteken.

 

 

Mint korábbi cikkünkből értesülhettek róla, a résztvevő katonákat az első munkanapjukon, július 27-én a Városházán Budaörs Város Önkormányzatának képviseletében Zsák András, a Polgármesteri Kabinet Közoktatási, Közművelődési és Sport Osztály vezetője, valamint Pallagi Tibor, Bajna község polgármestere köszöntötte. A MH részéről a megnyitón Simon Gyula Mátyás alezredes, az MH TTP Társadalmi Kapcsolatok Főnökségének kiemelt főtisztje köszöntötte a német vendégeket,

 

 

varoshaza_katonak_210728 (5)

 

varoshaza_katonak_210728 (1)

 

2021. július 27. és augusztus 6. között a bajnai és a budaörsi német-magyar katonatemetőkben a Bundeswehr Hírközlési és Informatikai Zászlóalj (Informationstechnikbataillon 383) 4. századának, a türingiai Erfurtból érkezett nyolcfős alegysége végzett nyolc magyar katonával közösen felújítási és állagmegóvási munkálatokat.

 

 

varoshaza_katonak_210728 (2)

 

Idén már ötödik alkalommal működik együtt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság és a Német Szövetségi Haderő – írta meg a közös munkáról a honvedelem.hu.

A német haderőtől minden alkalommal más-más alakulattól érkeznek katonák Magyarországra.

A kivitelezést a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund), valamint az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) Társadalmi Kapcsolatok Főnöksége felügyelte. A mostani program eredetileg a tavalyi évre volt tervezve, azonban a járványhelyzet miatt el kellett halasztani a munkálatokat.

katonaitemeto_2108b

A német zászlóalj képviselőit magyar részről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel megbízott megyei szaktisztjei és tartalékos katonái segítették.

Először Bajnán a fakerítés, a fa főkereszt és a fém sírkeresztek, majd a budaörsi Német-Magyar Katonatemetőben és Békeparkban, ahol közel tizenhétezer német katona alussza örök álmát, a sírkeresztek feliratát és a magyar parcella kopjafáinak újrafestését végezték.

 

 

katonaitemeto_2108 (2)

 

A sírkövek és keresztek megtisztítása és festése mellett a környező növényzetet is rendbe tették a katonák.

 

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (1)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (11)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (12)

 

A II. világháború során a bajnai Sándor-Metternich kastély kertben számos német katonát temettek el, akik az ott berendezett kötözőhelyen hunytak el. A magyar államtól 1989-ben lehetőséget kapott a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, hogy a felszíni jelek alapján már nem azonosítható sírokat exhumálja, és a település temetőjébe áttemesse a katonák földi maradványait. Akkor 152 elhunyt katona került új nyughelyére. A katonai temető rész 1992. júliusában került kialakításra a mai formájában, ahol 173 német és magyar katona alussza örök álmát a fémkeresztekkel jelölt sírokban.

 

 

bajnai_nemt_magyar_katonatemeto0

 

A közös munkavégzés koszorúzási megemlékezéssel zárult 2021. augusztus 6-án a budaörsi német-magyar katonatemetőben. Budaörs Város Önkormányzata részéről Hauser Péter önkormányzati képviselő helyezett el koszorút.

 

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (3)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (4)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (10)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (9)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (8)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (7)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (6)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (5)

 

katonaitemeto_zarounnepseg210807 (2)

 

 

A Magyar Honvédség videós összefoglalója:

 

 

 

 

A Magyar Honvédség videós összefoglalóját ide kattintva is megtudják megnézni. 

 

 

 

katonaitemeto_2108 (8)

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.