Megérkezett a Német Szövetségi Haderő 383. informatikai zászlóalja Budaörsre

(Budaörs, 2021. július 28. – Budaörsi Infó) Idén ismét végeznek közösen karbantartási munkálatokat a Bundeswehr és a Magyar Honvédség tagjai magyarországi német-magyar katonatemetőkben a Német Háborús Népi Szövetség, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság előkészítésében.  

 

 

Mint ahogy tegnapi cikkünkben olvashatták 2021. július 27. és augusztus 6. között a bajnai és a budaörsi német-magyar katonatemetőkben a Bundeswehr Hírközlési és Informatikai Zászlóalj (Informationstechnikbataillon 383) 4. századának, a türingiai Erfurtból érkezett nyolcfős alegysége végez nyolc magyar katonával közösen felújítási és állagmegóvási munkálatokat.

 

Először Bajnán a fakerítés, a fa főkereszt és a fém sírkeresztek, majd Budaörsön a sírkeresztek feliratát és a magyar parcella kopjafáinak újrafestését végzik.

A II. világháború során a bajnai Sándor-Metternich kastély kertben számos német katonát temettek el, akik az ott berendezett kötözőhelyen hunytak el. A magyar államtól 1989-ben lehetőséget kapott a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, hogy a felszíni jelek alapján már nem azonosítható sírokat exhumálja, és a település temetőjébe áttemesse a katonák földi maradványait. Akkor 152 elhunyt katona került új nyughelyére. A katonai temető rész 1992. júliusában került kialakításra a mai formájában, ahol 173 német és magyar katona alussza örök álmát a fémkeresztekkel jelölt sírokban.

 

 

bajnai_nemt_magyar_katonatemeto0

 

 

A résztvevő katonákat az első munkanapon, július 27-én a Városházán köszöntötte Budaörs Város Önkormányzatának képviseletében Zsák András, a Polgármesteri Kabinet Közoktatási, Közművelődési és Sport Osztály vezetője, valamint Pallagi Tibor, Bajna község polgármestere.

 

 

varoshaza_katonak_210728 (5)

 

varoshaza_katonak_210728 (2)

 

A közös munkavégzés koszorúzási megemlékezéssel zárul 2021. augusztus 6-án 10 órakor a bajnai (Gagarin u.) és 13 órakor a budaörsi (Gyár u.) német-magyar katonatemetőben.

 

 

varoshaza_katonak_210728 (1)

 

A katonák temetőgondozást végeznek majd 2021. július 26. – augusztus 6. közötti időszakban Budaörs város Német-magyar katonatemetőjében, ahol mintegy 17 000 német és magyar katona nyughelye van.

 

 

nemet_magyar_katonatemeto_budaors

 

 

varoshaza_katonak_210728 (7)

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.