Semmelweis-nap – Budaörsi diákok dallal köszöntik az egészségügyben dolgozókat (videó a cikkben)

(Budaörs, 2021. július 1. – Budaörsi Infó) Az egészségügyi dolgozók munkája előtt tisztelgünk 2021. július 1-jén: ekkor tartjuk minden évben a Semmelweis-napot. Július elseje az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap, ezért csak orvosi ügyelet lesz Budaörsön is.

 

 

Ebből az alkalomból a Budaörsi Tanoda diákjai egy dallal köszönték meg az egészségügyi szakemberek munkáját és fáradozásait.

 

 

 

 

A videót ide kattintva is megtudják megnézni.

 

Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek.

 

 

semmelweis3

 

Július 1-én a háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelések, védőnői szolgálat tanácsadásai, a Budaörsi Egészségügyi Központ szakrendelései SZÜNETELNEK.

Az orvosi ügyelet (Budaörs, Kossuth L. u. 9.) a hétvégi/ünnepi munkarendben látja el a sürgősségi eseteket.

Az orvosi ügyelet telefonszáma: (23) 440 020

A közforgalmú gyógyszertárak a munkaszüneti napokon érvényes rendben vannak nyitva.

 

 

semmelweis4

 

 

A Semmelweis-napról bővebben:

 

 

Ki volt Semmelweis Ignác?

Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni. Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

 

 

A magyar egészségügy napja

2010 novemberében nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását javasolták, hogy az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését kifejezzék.  A javaslat 2011-ben lépett hatályba, azóta a Semmelweis-nap, az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra számára munkaszüneti nap.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.