Aktuális tudnivalók és tanácsok a koronavírus-oltásról, a nyitásról

(Budaörs, 2021. május 4. – Budaörsi Infó) Eddigi összefoglaló cikkeinkben próbáltuk összegyűjteni a leghasznosabb információkat olvasóinknak a járvánnyal összefüggésben. Ebben Dr. Gömöry Anna budaörsi háziorvos tapasztalatai és gyakorlati munkája voltak segítségünkre. Ezúttal újabb aktuális információkkal szolgálunk a budaörsieknek.

 

 

Oltási lehetőségek

Az utóbbi időben mindenkinek lehetősége nyílt az oltásra (Sinopharm, Astra, pénteken Pfizer is) az EESZT-n keresztül időpontot foglalni. A Pfizer elérhetőségének bejelentése az EESZT olyan fokú leterheltségét okozta, hogy lehetetlenné tette a háziorvosok munkáját is, a leállás idejére nem tudtak gyógyszert, beutalót sem felírni, mert az orvosi szoftver is működésképtelenné vált.

Mindenkinek saját magát kell, hogy regisztrálja. A háziorvosuk nem teheti ezt meg.

Ez az online előjegyzési lehetőség előrevetíti, hogy a háziorvosoknak valószínűleg nem lesz feladatuk az ebben a központi rendszerben oltásra várókkal. A korábban a praxisokban oltottak a 2. oltásokat viszont – a jelenlegi ismeretek szerint – a rendelőkben fogják szintén megkapni.

Ezen a héten és a következőn is, csak kínai 1. körös oltásra volt/van – információink szerint – lehetőségük a budaörsi háziorvosoknak. Senki sem tudja, hogy mi lesz az azt követő héten, azt valószínűleg az oltást szervezők sem tudják jelenleg.

 

 

koronavirus_oltas_pfizer_vakcina_2021apr21

 

Oltások

A sok híreszteléssel szemben továbbra is azt mondják a háziorvosok, hogy valamennyi oltás hatásos, biztonságos. A helyi praxis-tapasztalatok szerint valamennyi oltást követően előfordulhatnak covidos megbetegedések, de nem kerülnek súlyos, intenzív ellátást igénylő helyzetbe a betegek, és ez nagyon lényeges.

Dr. Gömöry Anna budaörsi háziorvos tapasztalatai szerint az Astra és Szputnyik oltások esetén az 1. adag után, míg a Pfizer/Moderna esetén inkább a 2. oltás után jelentkezhetnek erősebb oltási reakciók (láz, gyengeség, izomfájdalom). Súlyos, az oltással egyértelmű összefüggésbe hozható OKNE (oltást követő nemkívánatos esemény) a több mint 1500 oltott betegük között nem volt.

A doktornő a betegeinek rendszeresen küldött heti aktuális összefoglalójában megírta, hogy a legfrissebb hematológiai ajánlások szerint az Astra oltás adható akármilyen ismert trombóziskockázat (Leiden mutáció, Faktorhiány, vérhígító szedése, korábbi trombózis) esetén is, ugyanis mind a covidban, mind az oltási reakcióban egész más, ettől teljesen független mechanizmus játszik (játszhat) szerepet a vérrögképződésben, aminek egyébként az oltás esetében a kockázata nagyon csekély, szemben a coviddal (vagy akár a dohányzással/ fogamzásgátló szedéssel).

Fontos információ a doktornőtől az is, hogy a Sinopharm és Szputnyik vakcinák adhatóak bármilyen krónikus betegségben (magas vérnyomás, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség), a lényeg, hogy a betegség egyensúlyban legyen.

Mindezek azt jelentik, hogy néhány kivétellel (ilyen például egy aktív, daganatos beteg, vagy egy beállítatlan cukorbetegség, vagy egy aktív autoimmun betegség, vagy kismama, szoptatós, 16-18 éves) mindenki – lényegében alapbetegsége ellenére – bármelyik oltást megkaphatja. Kétség esetén az orvosuk segíthet annak eldöntésében, hogy van-e valamelyik oltásnak ellenjavallata az egyes esetekben.

 

Mindannyiunk közös érdeke az lenne, hogy mindenki mihamarabb be legyen oltva.

 

 

koranyi_budakeszi_koronavirus_oltas_sorbanallas_2021apr2

 

Nyitás – aktuális tudnivalók

A beoltottak száma Magyarországon meghaladta a 4 milliót. A kormány további lépéseket tesz az élet újraindítása terén. A szolgáltatások széles köre nyílik meg azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

– A teraszok megnyitása után a védetteknek este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

– A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

– Újra látogathatóak lesznek a szabadidős létesítmények, így például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak.

– A védettségi igazolvánnyal rendelkezők edzőterembe és uszodába is mehetnek, ezeket a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti, igazolt sportolók is igénybe vehetik.

– A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, itt nem kell maszkot viselniük.

Az új szabályok alapján a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul. Az üzletekben pedig este 11 óráig lehet majd vásárolni.

 

 

vedettsegi_igazolvany_2021_kartya_koronavirus

 

Védettségi igazolvány

Védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani: 1) ha valaki megkapta a védőoltást, 2) igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy 3) ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.

Ha valaki megkapta az oltást, nem kell külön igényelnie a védettségi igazolványt, a hatóságok megküldik azt. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes.

Amennyiben valaki jogosult a védettségi igazolványra, de bármilyen okból nem kapta meg, akkor ezt a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail-címen lehet jelezni. Ebben az esetben az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők a Magyarország.hu honlapon keresztül is igényelhetik az igazolványt. Az igazolvány hiányát a kormányablakokban személyesen is lehet jelezni.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.