Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Szentandrási-Szabó Emese: Hittel és kitartással a legnehezebb időkben is helyt lehet állni!

(Budaörs, 2021. május 4. – Budaörsi Infó) A koronavírus-járvány sok budaörsi vállalkozás és vállalkozó életét is megnehezítette vagy lehetetlenítette el különböző mértékekben. A korábbi kezdeményezések mellett a Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online társadalmi felelősségvállalásként nekik is szeretne segíteni, hozzájárulni a kilábaláshoz. Ennek érdekében korlátozott felületen a jelentkezők ingyenes megjelenést kaptak a Budaörsi Infó 10.000 példányban megjelenő nyomtatott változatában. Online cikksorozatunkban pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan érintette őket a járvány. Ebben a részben Szentandrási-Szabó Emesével – a Suhajda Cukrászda vezetőjével beszélgettünk. 

 

 

A Suhajda Cukrászádáról és Szentandrási-Szabó Emeséről már többször olvashattak hírportálunkon. Kreativitásának köszönhetően már több díjat is nyert, például a leginnovatívabb receptért járó különdíjat a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen.

Szentandrási-Szabó Emese a Budaörsi Infónak elmondta, hogy  régi álma vált valóra, amikor 2012 decemberében megnyitotta a cukrászdát.

„Sok éves tervezés és előkészítő munka előzte meg, amíg az akkor 103 éves nagymama segítségével, aki őrizte a régi recepteket és az emlékeket, újra életre keltettük az egykoron nagynevű Suhajda Cukrászdát.

 

 

suhajdacukraszda2105 (2)

 

Sokáig kerestük azt az épületet, ami kellő szépséggel, hangulattal és örökséggel rendelkezik ahhoz, hogy keretet adjon az általunk megálmodott desszerteknek, így találtuk meg ezt a 150 éves présházat, melyet sok-sok munkával felújítottunk.

 

 

suhajdacukraszda2105 (1)

 

Cukrászdánkban a Suhajda hagyományokat és szellemiséget, – amely szerint „jót csak jóból lehet készíteni” visszük tovább. Kerüljük a nem természetes alapanyagokat, a süteményekhez csak vajat használunk, a tejszín állati eredetű, a bonbonjaink magas kakaótartalmú minőségi csokoládékból készülnek, a gyümölcsfagyi gyümölcsből készül és még hosszasan sorolhatnánk…

Az összes tereméket helyben készítjük, manufakturális módszerekkel, igaz ez a hagyományos süteményekre (Házi krémes, Dobos torta, Eszterházy torta), a csokoládé bonbonokra, a fagylaltjainkra csakúgy, mint az egyedi fejlesztésű termékeinkre (Karamell vulkán, Csoki mousse, különféle pohárkrémek).

 

 

suhajdacukraszda2105 (4)

 

suhajdacukraszda2105 (5)

 

Miért ezt a pályát választottad? Mi az, ami megfogott benne, mi motivált és motivál?

„Számomra is hosszú ideig hobbi volt csak a süteménykészítés, de a nagymamám történetei nyomán mindig ott motoszkált bennem, hogy egyszer szeretnék majd ezzel kezdeni valami többet is.

Építész és mérnöktanári diploma birtokában sokáig hódoltam ennek az általam szeretett szakmának, de amikor 2008-ban az építőipart is elérte a válság szele, elveszítettem az állásomat. Ekkor úgy éreztem, hogy itt az ideje átgondolni az életemet.

Olyan hivatást szerettem volna, melyet ugyanilyen szenvedéllyel tudok művelni. Ekkor nyúltam vissza a családi örökségünkhöz, a cukrászathoz. Megszereztem az ehhez szükséges végzettséget, és azóta sem álltam meg: folyamatosan képzem magam. Több olasz, francia és magyar mestertől is tanultam, tavaly pedig jelentkeztem az élelmiszermérnöki karra.

Ha egyszer feltennék nekem a kérdést, hogy melyiket kedvelem jobban a két hivatás közül, akkor nehezen tudnék dönteni. Mindkettő hasonló, hiszen a kreativitásról, alkotásról, harmóniateremtésről szólnak, mégis mások, ám egyformán közel állnak a szívemhez. Nagy örökséget kaptunk a Suhajda névvel, mely hatalmas terhet és felelősséget is jelent. Nagy álmunk volt, hogy egyszer újraindíthassuk az egykori cukrászdát, mely a hagyományaira épült.”

 

 

nagymamasuhajda

 

A koronavírus járvány megjelenése óta mi az, ami változott az életedben, és mi az, ami változott a vállalkozásodban?

„Az első hullámban az volt a legnehezebb, hogy nyitva maradtunk ugyan, de a munkatársaink nagy része a vírus okozta helyzet miatt nem tudott dolgozni, így folyamatos emberhiányban kellett talpon maradnunk.

Cukrászdánkban gyakran tartottak a helyi vállalkozók munkamegbeszéléseket, sajnos őket is elveszítettük, ez pedig forgalomkieséssel járt. Körülbelül 30%-al csökkent a bevételünk.”

 

A koronavírus járvány idején megfordult a fejedben, hogy szakmát válts, ha igen akkor milyen más szakmában tudnád magad elképzelni?

„Nem, mert a plusz erőfeszítés a törzsvásárlóink hűségével egyenes arányosságban volt. Az ő támogatásuk és szeretetük felbecsülhetetlen a számunkra, amelyért ezúton is szeretnénk a hálánkat kifejezni.

Továbbra is nagyon sok szeretettel várunk mindenkit a Cukrászdába, ahol már teraszon is van lehetőség arra, hogy bárki fagyizzon vagy megigyon egy finom kávét. 

 

 

suhajdacukraszda2105 (3)

 

Mi az az egy szó, vagy mondat, amivel az elmúlt egy évet tudnád jellemezni?

„Hittel és kitartással a legnehezebb időkben is helyt lehet állni.”

 

 

Mi az amire a legbüszkébb vagy az életedben?

„A négy gyermekemre, akik rengeteg erőt adnak nekem.”

 

 

Milyen célok vannak most előtted?

„A mostani csapattal továbbra is lendületben maradni, és egyre erősebben fogadni a kihívásokat.”

 

 

 

suhajdahirdetes

 

 

 (Budaörsi Infó)

 

 

 A sorozat korábbi részei:

Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Nyikes Fatime: körülbelül 30%-al csökkentek a bevételeink

Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Szabó Gyula a kulcsember

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.