Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Nyikes Fatime: körülbelül 30%-al csökkentek a bevételeink

(Budaörs, 2021. április 29. – Budaörsi Infó) A koronavírus-járvány sok budaörsi vállalkozás és vállalkozó életét is megnehezítette vagy lehetetlenítette el különböző mértékekben. A korábbi kezdeményezések mellett a Budaörsi Infó és a Budaörsi Infó Online társadalmi felelősségvállalásként nekik is szeretne segíteni, hozzájárulni a kilábaláshoz. Ennek érdekében korlátozott felületen a jelentkezők ingyenes megjelenést kaptak a Budaörsi Infó 10.000 példányban megjelenő nyomtatott változatában. Online cikksorozatunkban pedig azt mutatjuk be, hogy hogyan érintette őket a járvány. Ebben a részben Nyikes Fatimével beszélgettünk. 

 

 

Nyikes Fatime a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesület (BULÁKE) vezetője immáron 15 éve.

„Látássérültek érdekképviseletével foglalkozunk, de abban hiszünk, hogy ezt úgy lehet a leghitelesebben és eredményesebben végezni, ha valósan betagozódunk a társadalomba. Ha hasznos tagjaivá válunk valamilyen tevékenységgel, szerepvállalással és nem csak beszélünk róla, hogy jó lenne…

Ezért nyitottuk meg a Budaörsi Gyógymasszás Stúdiót, ahol megfordulhatnak a szerepek és a mi munkavállalóink, a segítők és a hozzánk fordulók a segítettek! Én azt gondolom, ez a legjobb példája az egyenlő esélyeknek. Az Egészségházzal együttműködve, kezelőlapos betegeket látunk el, Budaörs város támogatásának köszönhetően kedvezményesen.

 

bulake_210428 (13)

 

Emellett természetesen látássérült tagjaink támogatása az elsődleges, akár szabadidős programok szervezéséről legyen szó, akár életvitelüket megkönnyítendő otthoni segítségnyújtásról.

Szemléletmód Elemi Rehabilitációs Központunk immár 4. éve látja el a látásukat elvesztett emberek rehabilitációját a minél önállóbb életvitel ki/visszaalakításáért.

Szociális munkásként és szupervizorként, valamint gyógypedagógiai asszisztensként igyekszem a szakmai minőséget biztosítani a szintén a maguk területén szakképzett munkavállalóinknak (42 fő), akik 80%-ban megváltozott munkaképességűként látják el feladataikat magas minőségben.

 

bulake_210428 (1)

 

Miért ezt a pályát választottad? Mi az, ami megfogott benne, mi motivált és motivál?

24 évesen veszítettem el a látásomat, így át kellett gondolni, hogy mit kezdjek az életemmel. A virágkötészet után mire lehetek jó?

Szeretem az embereket, a kapcsolatok és társas interakciók visznek tovább és a kihívások. Így hozta magával az élet ezt az új pályát, ami azóta a hivatásom.

 

A koronavírus járvány megjelenése óta mi az, ami változott az életedben, és mi az, ami változott a vállalkozásodban?

Kevesebbet közlekedem egyedül. Az önállóságom kicsit csökkent, mivel a tömegközlekedés során nehezebb az elakadásoknál segítséget kérni, hiszen mindenki jobban fél a kontaktus felvételétől és a vírus terjedése is intenzívebb a tömött járműveken. A kisebb utak maradtak meg, ahol a kutyámmal biztonságosan közlekedem.

 

 

fatime2

 

Az egyesület életében a közösségi programjaink sajnos már egy éve szinte teljesen szünetelnek, a személyes jelenlét helyett az online térbe tettük át a klubjainkat, kulturális események látogatását.

Tagjainkat motiváljuk az internet és okos eszközök intenzívebb használatára, segítünk a betanulásban, vagy az eszközök beszerzésében, beüzemelésben.

Az a baljós tapasztalat, hogy a még inkább elszigetelt emberek egyre inkább elfogadják az egyedüllétet és kisebb igény mutatkozik a személyes találkozásokra a vírustól való félelem miatt.

Az otthoni segítségnyújtásra viszont megnövekedett az igény, mert nem csak nálam jellemző, hogy nehezebben mernek elindulnia látássérült emberek, félve attól, hogy nem lesz segítségük, ha szükségessé válna a közlekedés során.

 

Mi az, ami a legnagyobb nehézséget okozta ez idő alatt számodra?

Ahogy már említettem az önállóságom megtartása. Szervezetileg viszont a zsonglőrködés a gazdasági és egészségügyi érdekek egyensúlyozásával.

Nálunk nem történt leépítés, de a tavalyi évben két és fél hónap bezárás után nagyon nehéz volt újra indulni és a kollégákat megtartani. Idén minden hónapot úgy kezdtünk, hogy vajon ezt még végig tudjuk-e vinni? több olyan kollégánk van, aki albérletben lakik, gyermekeket tart el stb… nincs tartaléka és a megélhetése is bizonytalanná vált.

 

A koronavírus miatt körülbelül mennyi megbízástól estél el? Hogyan tudtad ennek ellenére az elmúlt hónapokat átvészelni?

Úgy kb 30%-al csökkentek a bevételeink a masszás visszaesésének eredményeként. Az önkormányzat támogatása nélkül nem tudom, hogyan vészeltük volna át az elmúlt időszakot.

 

 

varoshaza_budaors1_2020dec

 

Ha ismét visszatér az élet a régi kerékvágásba, akkor van olyan dolog, amin változtatni szeretnél? (munkában és magánéletben)

Szeretnék sok közös programot tagjainkkal, kollégáinkkal és persze a magánéletben is a barátainkkal. A tavalyi évben elmaradt nyaralást mindenképp pótolnám.

 

 

A koronavírus-járvány idején megfordult a fejedben, hogy szakmát válts, ha igen akkor milyen más szakmában tudnád magad elképzelni?

Nem, nem tudnám magamat más területen elképzelni. Én már egyszer váltottam, most nem látnék erre esélyt. Az is igaz, hogy a szociális munka az a terület amire a vírus helyzettől függetlenül mindig szükség lesz.

 

Mi az az egy szó, vagy mondat, amivel az elmúlt egy évet tudnád jellemezni?
Feszültség.

 

Mi az, amire a legbüszkébb vagy az életedben?

Amire a legbüszkébb vagyok, a fiam, és Budaörs város bizalma alapján az esélyegyenlőségi szószólói megbízatásom. 

 

Milyen célok vannak most előtted?

Mivel szinte folyton alakulnak a dolgok a vírushelyzet miatt, egyelőre a napról-napra alkalmazkodásnál tartunk. Nehéz most messzebbre tervezni. Örömteli lenne a bő évvel ezelőtti „gondtalan”, programokkal teli, aktív életet élni magánéletben és munkában egyaránt.

 

 

bulake_210428 (10)

 

 


Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy 2021. május 30-ig lehetőséget biztosít a budaörsi vállalkozásoknak arra, hogy ingyenesen jussanak hirdetési felülethez, hogy így könnyebben tudjanak eljutni a budaörsiekhez, illetve a potenciális ügyfelekhez.

Arra buzdítjuk ezzel is a budaörsieket, hogy minél többen válasszanak szolgáltatásokat a helyi vállalkozásoktól, illetve részesítsék előnyben döntéseikben a helyiek termékeit.

 

Csatlakozni a budaorsiinfo@gmail.com vagy a budaorsiinfo@starkiss.hu e-mail címeken lehet.


 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

A sorozat korábbi része:

 

Segítsük a budaörsi vállalkozásokat! – Szabó Gyula a kulcsember

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.