Mostantól uniós oltalom védi a Budaörsi őszibarackot

(Budaörs, 2021. április 19. – Budaörsi Infó) Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

 

 

Az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet tevékenységéről többször olvashattak hírportálunkon. 2015-ben arról adtunk tájékoztatást, hogy szeretnék visszatelepíteni Budaörsön a Frankhegyre az őshonos őszibarack fajtákat. Előtte azonban még kezdeményezték bizonyos budavidéki őszibarack fajták Értéktárba vételét.

2018-ban arról számoltunk be olvasóinknak, hogy hét taggal bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre, és ezek közül az egyik a Budaörsi őszibarack.

2021-ben pedig az Európai Bizottság vette oltalom alá a Budaörsi őszibarack elnevezést.

 

 

16_10_24_oszibarack_kiallitas-10

 

 

Bővebben a Budaörsi őszibarackról 

A Budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, melynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány.

A Budaörsi őszibarack minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki. Az emberi szaktudás napjainkban is meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettség vizsgálat és a kézi szedés során.

 

 

16_10_24_oszibarack_kiallitas-14

 

 

A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon és déli fekvésű lejtőkön fekszi, ahol a jellemzően magas napsütéses órák száma nagy napi hőingadozással párosul, ami kedvez a gazdag zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának. A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető.

A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

 

 

A földrajzi árujelzők

 

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet.

A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 17 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből.

A földrajzi árujelzővel rendelkező agrártermékek pontos termékleírásáról további információ elérhető a https://gi.gov.hu. oldalon.

 

 

budaorskepekben6 budaors barack

 

 

 

Az uniós regisztert ide kattintva tudják megnézni!

 

 

Budaörsi őszibarackfajták

 

Mayflower

Mariska

Elberta

Champion

Amsden

Ford

Triumph

Vérbarack

Gyümölcskertek királynője

Lady Palmerston

Kínai lapos

Shipley

Kosorrú

 

 

1_Mayflower

Shipley

 

2_Mariska

Amsden

 

3_Elberta

Lady Palmerston

4_Champion

Champion

 

5_Amsden

Alberta

 

6_Ford

Vérbarack

 

7_Triumph

Kínai lapos

8_Verbarack

Champion

 

9_Gyumolcskertek_kiralynoe

Mayflower

 

 

A mostantól védett földrajzi árujelzőként is használatos Budaörsi őszibarack reneszánszáról számos cikket találnak hírportálunkon.

 

(Budaörsi Infó)

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

 

A budaörsi barack reneszánsza – Budavidéki őszibarack fajták kerültek be a Pest Megyei Értéktárba

 

A Budaörsi őszibarack mostantól oltalomban részesülő földrajzi árujelző

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.