A Budaörsi őszibarack mostantól oltalomban részesülő földrajzi árujelző

(Budaörs, 2018. március 1. – Budaörsi Infó) Újabb hét taggal bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre. Csopaki borral, az Akasztói szikiponttyal, a Budaörsi őszibarackkal, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az Újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a Nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-t.

 

 

Közleményükben idézték Nagy Istvánt, az FM parlamenti államtitkárát, aki az eredetvédelmi országjárás szerdai, székesfehérvári fórumán azt hangsúlyozta: az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok olyan értékeket képviselnek, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára megőrizni is kötelességünk. Kiemelte, hogy a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudják a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában.

Nagy István arról is szólt, hogy az oltalom mögött nemcsak a minőségi paramétereket befoglaló termékleírás áll, hanem a termelők jogérvényesítési lehetőséget is kapnak az unión belül. Azaz nem lehet szegedi paprikát termelni a Balaton környékén, vagy gönci barackpálinkát előállítani Budapesten – tette hozzá.

A fórum keretében Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a fórumsorozatot a szaktárca azért indította el, hogy azokat termelőket is elérjék, akik eddig nem kerültek kapcsolatba a programmal, s akiknek egyedi értéket képviselő termékeit a földrajzi árujelzők alkalmazásával meg tudják védeni.

Mint mondta, jelenleg Magyarországon több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt, vagy folyamatban van az ezzel kapcsolatos eljárás.

Budaörsön sok éve kezdődtek el a próbálkozások az anno méltán híres barackfajták újratelepítésére, ebben nagy szerepet játszottak a dr. Luntz Ottokokár Kertészek és Kertbarátok Egyesületének tagjai. Az utóbbi években a helyi Gazdakör tevékenykedik aktívan a cél elérésében.

A 2015. március 25-ei képviselő-testületi ülésen a képviselők 15 igen szavazattal elfogadták Budaörs 9359 és 3923/2 hrsz-ú ingatlan hasznosítását. Ezen a területen kezdte el újratelepíteni az őshonos budaörsi őszibarackfajtákat a helyi Gazdakör. A Budaörsön fellelhető 14 őszibarack fajtából 8 állt rendelkezésére erre a célra, valamint ingyen biztosítottak fákat a helyiek számára.

A Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör az Önkormányzat támogatásával azóta is számos rendezvénnyel, ún. Őszibarack napokkal, kiállításokkal, gasztronómiai fesztiválokkal próbálja felhívni a helyiek figyelmét és újraéleszteni a hagyományos helyi gyümölcsfajták termesztését.

A mostantól védett földrajzi árujelzőként is használatos Budaörsi őszibarack reneszánszáról számos cikket találnak hírportálunkon.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.