Bokréta ünnepség – Új épületrésszel bővül a Zombori utcai idősek otthona

(Budaörs, 2019. július 3. – Budaörsi Infó) Egy háromszintes épületrésszel, összesen 32 férőhellyel bővíti az önkormányzat a Kamaraerdőben található, Zombori utcai idősek otthonát. A beruházás bokréta ünnepét 2019. június 2-án tartották. (A bokrétaünnep az építők és építtető közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani.)

 

 

A rendezvényen beszédet mondott Wittinghoff Tamás polgármester és köszöntötte a munkálatokban eddig részt vett tervezőket, kivitelezőket és az itt dolgozó valamennyi munkást és szakembert.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (1)

 

Majd pedig Iványi Gábor mondott áldást az épületre, a munkásokra és a jelenlévőkre is.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (6)

A Budaörsi Idősek Otthonát 2005-ben nyitotta meg az önkormányzat 48 férőhellyel a Zombori utcában. Az intézmény rövid idő alatt betelt és azóta is folyamatos a várólista. (Jelenleg mintegy negyvenen várakoznak.)

Budaörsön a 60 éven felüliek száma több mint 7000 fő, akik közül közel ezren 80 év felettiek. Az idősek otthona azoknak nyújt elhelyezési lehetőséget, akik otthonukban már nem tudnak magukról gondoskodni.

A bentlakásos idős ellátás állami feladat lenne, de az önkormányzat érzékelve a lakossági igényt, az épület saját erőből történő bővítése mellett döntött.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (7)

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (8)

 

A bekerülés mintegy 874 millió forintos költségének nagy részét hitelből fedezi az önkormányzat, és várhatóan 2020 februárjában tudnak majd beköltözni az idősek.

Az új épület 1300 négyzetméteres, amihez még 177 négyzetméternyi erkély és terasz is csatlakozik. Az épület földszint plusz két emeletes, magas tetős kialakítású, a meglévő épület mögött délre, azzal összeépítve helyezkedik el. A telek lejtését kihasználva az épületrész minden szintje közvetlen terepkapcsolatos.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (11)

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (9)

 

A két lakószinten 4 egyágyas és 14 kétágyas szobát alakítanak ki, mindegyik akadálymentes és fürdőszobával is rendelkezik. A földszinten többek között közösségi tér, nővérszoba, orvosi szoba, vizesblokk és porta kap helyet. Nővérszoba, akadálymentes mosdók és teakonyha mindkét szinten lesz, az első emeleten egy foglakoztató helyiséget és egy mentálhigiénés szobát is kialakítanak.

Az étkezést a régi épület éttermében oldják meg, amelynek területét a beruházás részeként belső átalakítással duplájára növelik.

Az új épületrészben alkalmazott műszaki megoldások korszerűek és energiatakarékosak, így például az épület fűtése hőszivattyús rendszerrel történik majd, ami lehetőséget biztosít nyáron hűtésre is. Emellett nővérhívó rendszert is beépítenek, tűz esetén pedig automata oltórendszer lép működésbe.

A telek utca felőli részén egy nyolc beállós parkoló is épül.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (10)

 

Az intézmény Budaörs Város Önkormányzatának tulajdonában van és a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség működteti, ellátási szerződés keretében. Az önkormányzat évenkénti működési támogatással segíti az intézményt.

A támogatás célja, hogy azok is bekerülhessenek az otthonba, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek és a családjuk nem tud róluk gondoskodni vagy nincs családjuk. Az intézményben ezért kb. 30%-al alacsonyabb a térítési díj mint más hasonló intézményekben.

A kiváló szakmai működést jelzi, hogy az idősek magas életkort élnek meg, volt olyan év amikor két 100 év feletti lakója is volt az intézménynek.

 

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (4)

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (2)

 

2019_07_02_bokretaunnepseg_nyugdijashaz_kamaraerdo (3)

Látványtervek: 

kamaraerdeinyugdijasotthon

 

kamaraerdeinyugdijasotthon3

 

 

Korábbi cikkünk a témával kapcsolatban:

Októberben fejeződhet be a Kamaraerdei Idősek Otthonának bővítése

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.