Budaörsöt is érintő változások a közösségi közlekedésben

(Budaörs, 2019. június 14. – Budaörsi Infó) 2019. május 11-től, szombattól számos hálózati, menetrendi és tarifális fejlesztéssel könnyítik meg a Budakeszin, Budaörsön, Diósdon és Törökbálinton közlekedők mindennapjait. Az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen több járat indul az M4-es metróhoz, és a települések közötti utazás is kedvezőbbé válik az új környéki Dél-Buda Zónabérlettel.

 

 

A budaörsi járatok fejlesztésének legfőbb célja, hogy csúcsidőszakban az utasok kényelmesebben és gyorsabban érhessék el úti céljukat – írták meg a Volánbusz honlapján.

Ennek érdekében több, az M4-es metró elérését biztosító autóbusz indul, és az azonos irányban közlekedő járatok összességében a korábbinál egyenletesebben közlekednek.

 

m4_metro_moricz_zsigmond_korter_2014marc30

 

Bővül Budaörs közösségi közlekedési kapcsolata Budakeszi és Diósd felé, valamint a Budaörsi Ipari és Technológiai Park minden időszakban elérhető lesz.

 

Gyakrabban közlekedő gyorsjáratok a metróhoz

Az M4-es metró elindulása óta folyamatosan változó utazási igények kedvezőbb kiszolgálása érdekében gyakrabban, reggel 2-3, délután 3-4 percenként lehet elérni az M4-es metró kelenföldi végállomását és a vonatokat. Ez elsősorban a Budaörs és Kelenföld vasútállomás között az autópályán közlekedő 40E és 188E gyorsjáratok sűrűbb közlekedésének köszönhető.

 

 

40r

 

188E_busz_00

 

Mindkét járat a reggeli és délutáni csúcsidőben is 15 percenként, azaz közösen 7-8 percenként indul, valamint a 188E járat a kora reggeli és a kora esti órákban is közlekedik.

40E járat útvonala módosul, Budaörsön a Szivárvány utca – Szabadság út – Károly király utca útvonalon éri el az autópályát annak érdekében, hogy még több utas számára biztosítson gyors eljutást az M4-es metró felé.

140-es, 140A és 240-es járatok együttesen reggel 5-7, délután 7-8 percenként közlekednek Budaörs óvárosán át a Széll Kálmán tér, illetve a Móricz Zsigmond körtér felé.

 

240_busz

 

40-es, 40B, az új 88-as és 88A járatok összességében reggel 4, délután 7-8 percenként indulnak Budaörs óvárosán át Kelenföld vasútállomás felé.

40E és 188E járatok reggel és délután is együttesen 7-8 percenként közlekednek az autópályán Kelenföld vasútállomás felé.

A menetrendi korrekciók által a budaörsi lakótelep és az M4-es metró között reggel 2-3, délután 3-4 percenként indulnak autóbuszok.

 

 

m4_metro_bkk_moricz_zsigmond_korter2_2014marc30

 

 

Jelentősen bővül a Budaörsi Ipari és Technológiai Park elérése

Az Ipari Park Gábor Dénes körúti bejárata (IV. kapu) csúcsidőben a Budakesziig meghosszabbított 188E, csúcsidőn kívül és hétvégén pedig az új, szintén Kelenföld vasútállomás és Budakeszi között közlekedő 188-as járatokkal érhető el.

Az új járatokkal minden időszakban gyakrabban lehet utazni az Ipari Park és Budaörs, illetve az M4-es metró kelenföldi végállomása között, továbbá munkanapokon kora reggel és este is biztosított az eljutási lehetőség.

Az Ipari Park Bánki Donát utca bejárata (I. kapu) minden időszakban az új 88A járattal érhető el. A járat Kelenföld vasútállomás és Törökbálint, Nyár utca között közlekedik, útvonala a jelenlegi 88-aséval nagyrészt megegyezik, de a Tetra Pak és a Gyár utca megállók között érinti az Ipari park I. kapujánál lévő megállót is. Munkanapokon reggel 20-40, egyéb időszakokban 60 percenként közlekedik egészen este 20 óráig.

Az Ipari Park I. kapu elérése munkanapokon reggel az M4-es metró felől, délután pedig a metró felé az autópályán közlekedő 760-as autóbuszokkal 30 percenként biztosított.

Az új 88A és a módosított 760-as járat összességében jelentősen sűrűbb elérést biztosít a Bánki Donát utcai bejárathoz.

 

 

Gyakrabban közlekedő közvetlen járatok Budakeszi és Diósd felé

Budakeszi és Budaörs között a meghosszabbított útvonalú 188E és az új 188-as buszok közlekednek, a megszűnő 757-es, illetve 758-as járatokhoz képest jelentősen sűrűbben.

Csúcsidőben a Budakeszi, Honfoglalás sétányig meghosszabbított, 15 percenként közlekedő 188E járattal, minden egyéb időszakban az új 60 percenként induló 188-as járattal lehet utazni. A járat Kelenföld vasútállomástól Budaörsön át Budakeszi, Honfoglalás sétányig közlekedik, Kelenföld vasútállomás és a budaörsi Gimnázium megállóhely között a 40-es járat útvonalán és megállási rendje szerint, majd tovább halad az 1-es sz. főúton, a Gyár utcán és a Budaörsi úton át Budakeszi, Honfoglalás sétányig.

Diósd és Budaörs között a Törökbálinttól Diósdon át Budatétény vasútállomásig meghosszabbított 88-as autóbusszal lehet utazni mindennap.

 

 

Csíki-hegyek kiszolgálása

A Csíki-hegyek térségében minden időszakban bővül az M4-es metrókapcsolatot nyújtó járatok száma.

Csúcsidőben a 188E jelzésű autóbusz reggel és délután is gyakrabban, 15 percenként biztosít kapcsolatot az M4-es metróhoz, továbbá a járat a kora reggeli és esti időszakban is közlekedik az új 88-as és 88A járatokkal együtt reggel 20, délután 30 percenként.

Munkanapokon napközben és hétvégén az új 188-as járat 60 percenként közlekedik, az együttesen 30 percenként induló 88-as és 88A járatokon felül.

Kora reggel és este a 88A és a 188-as járatok közlekednek, együttesen 30 percenként.

 

 

Változó megállási rend a Budaörsi úton

Madárhegy térségében az elmúlt időszakban létesült új lakóterületek kiszolgálása érdekében a 40-es és 40B járatok megállnak a Rupphegyi út és Madárhegy megállókban is.

Az éjszakai hazajutást segítve, illetve a Budaörs lakótelepnél lévő áruházak korai munkakezdésének kiszolgálásához igazodva a 972-es és a 972B járatok is érintik a Budaörsi lakótelep megállót.

 

 

illyes_korforgalom_busz_bkk_2018marc5

 

 

Tarifaváltozások

Az új 188-as és a meghosszabbított útvonalú 188E járatok Budaörs és Budakeszi között az új környéki Dél-Buda Zónabérlettel (10km), Budapesten kívüli szakaszra váltható viszonylati bérlettel, illetve környéki helyközi jegyekkel és vonaljeggyel vehetőek igénybe. A 757-758-as járatokra megváltott viszonylati bérletek a környéki „kék” járatokon is érvényesek, a bérleteken megjelölt megállók közötti viszonylaton, de legfeljebb Budapest közigazgatási határáig.

Az új Dél-Buda Zónabérlet megteremti az átjárás lehetőségét Budapest déli és délnyugati agglomerációs települései között (Diósd, Budaörs, Törökbálint és Budakeszi).

A kedvezménynek köszönhetően a zónabérletekkel a felsorolt településeken, illetve a települések között a VOLÁNBUSZ környéki „kék”, és elővárosi járatai is igénybe vehetőek. A zónabérlet a jelenlegi 10 km-es Törökbálint feliratú környéki bérlet árán, teljes áron 9580 Ft-ért, illetve 90%-os kedvezménnyel 960 Ft-ért a BKK automatákból és ügyfélközpontokban váltható.

 

 

188E_busz_00

 

Budaörsön belül az 5 km-es Budaörs feliratú környéki és a Dél-Buda Zónabérletekkel az alábbi VOLÁNBUSZ elővárosi járatok vehetőek igénybe.

755: az 5 km-es bérletek esetében Budaörs, Lakótelep és Törökbálint, Raktárváros között, a Dél-Buda Zónabérlet esetében Budaörs, Lakótelep és Törökbálint, Virágtanya között

760: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Ipari és Technológiai Park között

762: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Tetra Pak között

767: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Gyár utca között

A fentebb részletezett díjtermékek az elsősorban Érd és Pusztazámor, illetve Zsámbék kiszolgálását biztosító, és Budaörsön csak a benzinkútnál megálló 724, 731-736, illetve 778-as járatokon a továbbiakban sem lesznek érvényesek.

Budakeszi, Törökbálint, Budaörs és Diósd településeken közlekedő környéki „kék” járatok Budapesten kívüli szakaszaira a VOLÁNBUSZ viszonylati bérletei is megválthatóak, melyek a bérleten jelölt viszonylaton közlekedő bármely VOLÁNBUSZ környéki „kék”, és elővárosi járaton is érvényesek. A viszonylati bérleteket a VOLÁNBUSZ pénztáraiban és internetes felületén lehet megváltani.

A legkésőbb május 10-i kezdő dátummal megváltott 5 km-es környéki bérletek a Dél-Buda Zónabérlet érvényességi területén az érvényességi idejük lejártáig felhasználhatóak utazásra.

 

A többi településsel kapcsolatos fejlesztésekről ide kattintva találnak bővebb információt. 

 

 

További információk:

Bővebben a Budakeszit, Diósdot és Törökbálintot érintő változásokról is

Az agglomerációs buszok aktuális menetrendjei

A dél-budai agglomeráció (Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Diósd) tervezett közösségi közlekedési hálózata (pdf)

 

 

(Budaörsi Infó/ forrás: volanbusz.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.