Egy igazgatóváltás margójára – Új vezetője lesz a budaörsi Városi Könyvtárnak

(Budaörs, 2015. november 9. – Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzatának november 4-én tartott testületi ülésén megválasztotta a városi könyvtár új igazgatóját Csabay Károly személyében, aki bizonyára ennél nagyobb ajándékot még nem kapott neve napján. A Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár jelenlegi igazgatója, a helytörténeti munkásságával jeleskedő Filipszky István nem kívánt pályázni a 2016. január első napjától kezdődő újabb 5 éves mandátumra, a képviselő-testületnek két pályázat alapján kellett az utódot kijelölnie.

 

 

A könyvtárt használók, és bizonyára az alkalmazottak mindennapjait ez a vezető váltás nem fogja érinteni, hiszen a könyveket lapozni lehet majd ezek után is, az adminisztrációs munka sem változik meg, csak a véglegesítő pecsétek szignója.

A www.hatarozatok.hu-n megismerhetett igazgató-aspiránsok pályázati anyagát tanulmányozva megannyi hasznos és racionális tervet ismerhetünk meg a könyvtárral kapcsolatban, Patkós Ilona, a pozíció elnyeréséért szintén induló szakember anyagának legalább háromnegyedét teszi ki az intézménnyel kapcsolatos adatok és statisztikák ismertetése, amelyet örömmel vettünk forrásul köztájékoztatásra.

A 2014-es adatok alapján közel 60 ezer könyv és bekötött folyóirat teszi ki a könyvtár állományát, amelyből szépirodalom (fiction) 26.974 db, szakirodalom (non-fiction) pedig 20.263 db. Beiratkozottak száma a jelzett évben 3.809 fő volt, ez a megközelítőleg 30 ezres lakosság (2010-es KSH szerint 28.894 fő) számához mérve igen szép eredmény (közel 13%).

Ennél az aránynál azért a több mindig kívánatosabb, csak kevesebb ne legyen, hiszen a kultúrához és a műveltséghez való viszony határozza meg egy közösség nívóját, nem beszélve arról, hogy a művelt, tanult ember hatékonyabban vesz részt a gazdaságban, tehát a közösségépítésben és a közjó megteremtésében.

Egy budaörsi lakos élete minden szakaszában tudja nagy hatásfokkal kihasználni a könnyen megközelíthető, színvonalas rendezvényeket is tartó, Károly király út 20 alatt található intézményt: nebulóként kötelező olvasmányokat, hallgatóként nehezen beszerezhető kötelezőket és szakkönyveket, a továbbiakban pedig szórakoztató irodalmat mindig találhat benne. És mivel ars longa, vita brevis (a művészet örök, az élet rövid – a szerk.), illetve Kölcsey Ferencet idézve: de jusson eszedbe: a könyvek száma végtelen, a te éveid pedig végesek, attól nem kell félni, hogy elfogy az olvasnivaló egy könyvtárban, főleg nem a budaörsiben. Külön szükséges kiemelni, hogy mérhetetlen precizitással választották eddig ki a szakmai, főleg a társadalomtudomány prominens köteteit, amivel rengeteg kutatómunkától mentesítik a helyi bölcsészpalántákat.

A könyvtár szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) értelmében, a Budaörsre vonatkozó helyismereti anyagot azonban teljes mélységében gyűjti, valamennyi dokumentumtípusra vonatkozóan, ezek nagy része digitális formátumban, az intézmény Budaörsi Elektronikus Könyvtár honlapján elérhetőek. Azon a honlapon, ami párhuzamosan az intézmény infrastruktúrájával igencsak elavult, cseppet sem korszerű, nemcsak a tartalmának bővítése, hanem annak időrendisége okán is, mivel a helyi sajtótermékek nem kutathatóak rajta.

Egy közösségen belüli eseményekből időben felépülő struktúrát nevezzük helytörténetnek, ennek elsődleges rögzülése a híreket beszerző, értelmező és közrendelkezésre bocsájtó médiafelületen történik. A tömegtájékoztatás nyomtatott eszköze a sajtó, az a prés, amelyet Gutenberg talált fel, és főleg a fejekre gyakorol nyomást. Budaörsön a rendszerváltás óta jelen van helyi érdekeltségű és kötődésű sajtó, jelenleg több is, egyike a Budaörsi Infó önálló tartalommal rendelkező, nyomtatott változata immár 2011 óta, mint független szerkesztőséggel rendelkező orgánum (és a Budaörsi Infó Online, szintén önálló tartalommal bíró hírportál). Az újságírás a történelemről készült első vázlat, ahogy Vető József egykori publicista olyan frappánsan megfogalmazta. A sajtótermékek gyűjtése és digitalizálása egy könyvtár által a jelenlegi és a jövőbeli kutatók számára igen fontos forrás létrehozását jelenti, hiszen általuk lehet finomítani, árnyalni a kötetekben található, már letisztult, éppen ezért a kontextusokat nem ismertető információkat.

Éppen ezért tanácsos a leendő új könyvtár igazgatónak a folyamatos állománybővítés közben figyelmet fordítania a helyi sajtótermékek gyűjtésére is, amihez lapunk készséggel áll segítségére és felhívjuk megtisztelő figyelmét arra, hogy városunkban immár évek óta készül több tucat világszínvonalú, az Akadémia Kiadó által jegyzett tudományos folyóirat és szakkönyv, illetve idén Budaörsre került a patinás, 25 éves múlttal rendelkező Fejlesztő Pedagógia szakfolyóirat is.

 

(Budaörsi Infó/Mendemondász)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.