Vihar esetén mire figyeljünk

Érkeznek a nyári záporok és heves viharok, gyakran villám kíséretében. Minden évben követel áldozatokat a villámlás, ha szabad ég alatt maradunk a viharban. Mik az intő jelek, mit tegyünk, ha a szabadban ér az ítéletidő, hogyan tudjuk elkerülni, hogy kárt tegyen bennünk a villámlás, és milyen biztosítások vannak erre a célra?

 

 

Villámlásos helyzetben nem szabad a szabadban lehasalni, inkább guggoljunk le, hogy a lehető legkisebb felületen érintkezzünk a talajjal. A villámlásnak ugyanis van egy másodlagos hatása is, amikor a töltések szétfutnak a talajon, és nagy feszültség alakulhat ki két pont között. Nehogy mi legyünk a villámhárítók.

Fa mellé sem szabad állni, mert ha belecsap a villám, és a közelében tartózkodunk, a feszültség ugyanúgy káros tud lenni ránk is. A villámcsapástól kevesebb ember hal meg, mint a másodlagos hatásoktól – hangsúlyozta. Zivataros helyzetben a kerékpáron is veszélyben vagyunk, ha tudunk, szálljunk le róla azonnal, és menjünk be egy közeli épületbe.

 

Ha pedig megtörtént a baj…

A hazai biztosítási szerződések alapesetben tartalmazzák az elemi károkat, azok közé tartoznak a vihar-, és a villámkárok is. Eltérés van azonban az elsődleges és a másodlagos károk tekintetében. Előbbiek, amikor a villámcsapás tűzesetet okoz, a régebbi típusú biztosítási szerződésekben is megtalálhatók. Az utóbbi években ugyanakkor egyre erőlejesebben növekszik azon keresetek száma, amelyeket a villámcsapás másodlagos, indukciós hatása okoz. Ezen kockázatok nem minden régi típusú szerződésben vannak benne, csak az újabb, 1-2 évvel ezelőtt kötöttekben.

Az utóbbi négy évben több mint 214 ezer káreset miatt fizettek ki a biztosítók, amiből több mint 108 ezer eset a villámcsapás másodlagos hatása miatt történt; a kifizetések összege pedig meghaladta a 17 milliárd forintot.

 

Érdemes védeni az érzékeny készülékeket

Bár a biztosítók nem kötik ki, hogy kötelezően el kell helyezni prevenciós készülékeket az érzékeny eszközöknél, és hogy a házat a másodlagos indukciót hatástól is mindenképp védeni kell, azonban nagyon erőteljesen javasolják. A készülékek ugyanis a villámcsapástól akár több kilométerre is érzékenyek lehetnek a másodlagos hatásokra. Éppen ezért a prevenciónak nagy fontossága van – hangsúlyozta. A legtöbb biztosító egyébként a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleinek figyelmeztető üzenetet szokott küldeni, ha irányítószám alapján az ingatlana környékén vihar, vagy erősebb természeti jelenség várható. Érdemes ezeket figyelembe véve elvégezni a megfelelő óvintézkedéseket.

 

(forrás: hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.