A budaörsi Kollektív új zenei platform – Szűcs Antal Mór: Életet élünk

(Budaörs, 2015. június 30. – Budaörsi Infó) A Kollektív Alternatív Zeneműhelyről már többször olvastak hírportálunkon. Legutóbb a Városházán a Szakály Mátyás pedagógus díj és különböző kitüntetések átadásakor léptek fel Budaörsön a Városházán.

 

A Budaörsi Infónak Szűcs Antal Mór a Kollektív Alternatív Zeneműhely egyik oktatója elmondta, hogy az utolsó interjújuk óta nagyon sok minden történt velük.

“A tanév legnagyobb része a ‘csendes’ felkészüléssel telt, de a június 14-ei, immár hagyományos évzáró koncertünk az A38 hajón minden volt, csak csendes nem. A koncerttel párhuzamosan jelent meg az idei zenei termésünket összefoglaló lemezünk is, Kollektív Univerzum címmel. A tavaszi szezonban több fellépésünk is volt, kijelenthetjük, hogy nagyobb hőfokon működtünk, mint bármikor korábban.”

 

SzucsAntalMor

Szűcs Antal Mór

 

Hány tagok számlál jelenleg a Kollektív Alternatív Zeneműhely?

“Az év végi koncertünkön idén pontosan 50 fellépőt számláltunk, de az ‘utánpótlás’ folyamatosan érkezik, a csapat rohamosan bővül, így a jövő tanévnek biztos, hogy jóval többen vágunk neki. A tanári csónakban pedig jelenleg heten evezünk. Jellemzően budaörsi gyerekek járnak hozzánk, de az sem számít kivételesnek, ha valaki Érdről, Budapestről vagy akár Etyekről érkezik.”

 

Változott valami az elmúlt egy évben az oktatási módszeretek terén?

“Az oktatási stílusunk egyrészt állandó, másrészt viszont állandóan változik is. Ezt úgy kell érteni, hogy az alapelveink és értékrendünk már rég kiformálódtak, és ez természetesen a mindennapos munkára is jótékony bélyeget nyom.

Az viszont kétségtelen, hogy a tanítás során mi is egyre többet tanulunk, egyre többet tudunk meg úgy a zenéről, mint a gyerekekről vagy önmagunkról, nem is beszélve a módszerről, amit követünk és alkalmazunk.

Épp most érezzük úgy egyébként, hogy ez a módszer (a Kollektív-módszer) mind elméletben, mind a gyakorlatban igazán kiforrottá vált. Mindezeknél fogva könnyedén állíthatjuk, hogy sokkal jobb tanárok vagyunk, mint akár egy évvel ezelőtt.”

 

Hogy zajlanak a zenei próbák, hogyan szervezitek össze ezt a rengeteg embert? Nem lehet egyszerű…

“Valóban nem az, és a tanári erőforrások érzékelhető hányadát épp a szervezési feladatok mozgósítják, de hát ehhez már hozzászoktunk, és nincs vele problémánk. A próbák általában zenekari szinten zajlanak, vagyis minden Kollektív banda külön-külön gyűlik össze, alapvetően havi rendszerességgel, koncertekhez közeledvén azonban nyilván gyakrabban. Mivel idén például hét zenekarunk volt, azt mondhatjuk, havonta egy hétvégét mindenképp igénybe vettek a próbák. Nagy segítséget jelentett viszont, hogy professzionális helyszín állt rendelkezésünkre, Benkő Dani dobtanárunk saját építésű próbaterme képében. Ezt a termet bátran ajánljuk más budaörsi zenei kezdeményezéseknek is.”

 

Mi az, amit az oktatók szeretnek és élveznek a Zeneműhelyben?

“Örömmel és büszkén állítjuk az egész tanári kar nevében, hogy az egészet egészében élvezzük. Olyan munkába sikerült belefognunk, ami messze túlmutat ’egyszerű’ zenetanításon-tanuláson. Az iskolai keretek általában arra adnak lehetőséget, hogy “életet játsszunk”. A Kollektív azonban azt kívánja meg tőlünk, hogy életet éljünk. Nem “mintha” feladatokkal bombázzuk egymást, csőre töltött hangszerekkel jelenünk meg a koncerteken. E valós feladatok komoly felkészülést igényelnek, mindenki 150%-os energiabedobással dolgozik a közös projekteken.”

 

Megkérdeztünk két “Kollektíves” tagot is, hogy mondják el ők, hogy milyen a Zeneműhelyhez tartozni.

 

Koponyás Dóri gitározni tanul a Zeneműhelyben. Szerinte azért jó “Kollektívesnek” lenni, mert ez több mint egy zeneiskola.

Olyan zenéket tanulunk meg, amiket szeretünk hallgatni, játszani. A próbák nagyon jó hangulatúak, éppúgy, mint a koncertek. Nekem nagyon tetszik, hogy sok program van. Ebbe beletartoznak a koncertek, a próbák, akár a gitárórák, a tábor… A tanárokkal nem olyan kapcsolatban vagyunk, mint egy iskolán belüli vagy magántanárral, inkább haverként kezeljük egymást, és ez nagyon sokat számít.”

 

KoponyasDori

Koponyás Dóri

 

Antal Linda dobon, ukulelén és gitáron játszik. Őt arról kérdeztük, hogy szerinte miért járnak a gyerekek a Kollektív Alternatív Zeneműhelybe?

“Ez egy bonyolult kérdés, hisz azt az érzést, hogy beletartozunk ebbe a közösségbe, nagyon nehéz szavakba önteni. Nekünk, gyerekeknek nagyon sokat jelent és számít az, hogy ide járhatunk és meghatározó tényező is lesz nagykorúvá cseperedésünk során, hiszen olyan tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodhatunk, mint kevesen mások.

Megtanuljuk értékelni mások munkáját, például, hogy minden hangszer számít, kezdve a kicsi ukulelétől a nagy dobig. Emellett egy nagyon koncentrált csapatmunka folyik a koncertek és persze a próbák alatt, oda kell figyelnünk a másikra, ha esetleg ront valaki, segítünk neki újra “ritmusba jönni”, hogy játék közben ne fagyjon le, hanem folytassa a dalt ott, ahol abbahagyta, figyelnünk kell a dobra, hogy ha esetleg kicsit gyorsul vagy lassulna, akkor tartsuk vele a tempót, amit diktál. Nem könnyű feladat, sőt…

De itt ezt mind meg lehet tanulni a nem mindennapi tanítási módszerekkel a Kollektívban, úgy, hogy mi minden percét élvezzük! De persze nem csak ez számít, hanem a csodás hangulat is, melynek alappilléreit a szintén nem mindennapi Kollektív Tanárock adják.

Ők a motorjai ennek a nem is zeneiskolának, hanem inkább új zenélési módszernek/platformnak (ezt nem könnyű elsőre megérteni), egy olyan közösségnek, amelybe tartozni kell, hogy megértsük, hogy mitől is kollektív a Kollektív, és hogy mennyit jelent és számít ide tartozni.”

 

AntalLinda

Antal Linda

 

Sánta Kristófot a Kollektív Alternatív Zeneműhely másik oktatóját  arról kérdeztük, hogy milyen a távlati céljaik vannak? Mit szeretnének elérni a Zeneműhellyel?

“Ahogy Linda említette, a Kollektív új zenei platform. Mivel ez nagyon fontos, ezért tovább göngyölítenénk ezt a szálat. A Kollektív nem klasszikus értelemben vett zeneiskola, ezért is nevezzük magunkat zeneműhelynek. Nem sorolható a megszokott zenekari kategóriákba sem. Nem szimfonikus zenekar, nem vonósnégyes, nem gyermekkórus és nem is rockzenekar. Aktív, impulzív, kreatív, lüktető zenei közösségről van szó, mely már-már mozgalommá növi ki magát. Célunk ennek a zenekultúrának a fenntartása és további bővítése. A zene olyan közösségi tevékenység, amely hozzásegíti az embereket egy kiegyensúlyozottabb életvezetéshez. Kodály zenepedagógiai alapgondolatához nyúlnék vissza: egészséges embereket szeretnénk nevelni. Kultúrát teremtünk tehát, amely az egészséges élethez segíti hozzá azt, aki magáénak vallja, legyenek azok a gyerekek, mi magunk, a szűkebb vagy tágabb közönségünk, bárki, aki kapcsolatba kerül velünk.”

 

SantaKristof

Sánta Kristóf

 

A tanulóitok között van olyan, aki nyert valamilyen versenyt, kapott valamilyen díjat az elmúlt időben?

“Persze, hiszen minden mérce szerint értelmes, okos és sokoldalú gyerekek járnak hozzánk, akik mindenféle iskolai és iskolán kívüli versenyen jeleskednek, a lehető legkülönbözőbb területeken. A zenét viszont a legkevésbé fogjuk fel versenyként, így nem is kapacitáljuk a srácokat arra, hogy megmérettessék magukat, vagy valamilyen formális elismerésre hajtsanak. Az ilyesmit akár lényegtelennek is nevezhetjük, mivel a tapasztalatok szerint messze megfelelő mennyiségű és minőségű pozitív feedbacket szereznek a Kollektívben való részvétel, a közös munka és alkotás révén.”

 

Saját dal vagy videoklip várhatóak tőletek mostanában?

“Mindkettőből az közelmúltban jelent meg egy-egy adag. Mint mondtuk, most is az évzáró fesztiválon hoztuk ki csupa saját dalt tartalmazó lemezünket. Aki kíváncsi rá, nálunk juthat hozzá, de a dalok online is hozzáférhetők lesznek, már csak azért is, mert várhatóan ősszel jelenik meg második DVD-nk, amely az évzáró A38-as koncert anyagát tartalmazza, köztük az új kompozíciókkal. A koncertre készülés hajrájában pedig kihoztuk a tavaszi Barba Negra klubos bulink képanyagára épülő videóklippünket, a L’élek dala című tavalyi számhoz, ez szintén elérhető Youtube-csatornánkon. Ezenkívül minden pillanatban várható tőlünk meglepetés, ez sokszor még saját magunk számára is az.”

 

L’élek dala:

 

 

Nyáron is lesznek próbák, esetleg tábort szerveztek? Vagy pihenés következik?

“Szerencsére azt mondhatjuk, hogy a pihenés, a munka és a szórakozás nálunk nagyrészt egybeesik, de azért igaz, hogy nyáron másképp fest a menetrend. Zeneórákat nem tartunk, ehelyett más, a Kollektívval kapcsolatos projekteken ügyködünk, ilyen a DVD (amit saját magunk vágunk és ‘masterelünk’), különböző publikációk, vagy épp a jövő évben megvalósuló, egyelőre titkos tervek. Tábor pedig idén is lesz, ez az elmúlt években elmaradhatatlanná vált.”

 

A tanárok mivel foglalkoznak civil emberként, vagyis mi a foglalkozásotok a kollektíven kívül?

“Ez egy komplex kérdés, ugyanis tanárainknak legalábbis egy része ma már büszkén mondhatja, hogy a Zeneműhely áll az élete középpontjában. Emellett természetesen mindannyiunknak van ‘civilnek’ mondható szakmája, végzettsége, elfoglaltsága is. Van köztünk logopédus, zenész, festőművész, közgazdász és mérnök, ami látszólag nagy szórás, de rengeteg dolog összeköt bennünket, mindenekelőtt a zene, a tanítás és az emberek szeretete.”

 

Lehet még csatlakozni hozzátok, és ha igen akkor hogyan?

“Csatlakozni természetesen lehet, és a nyár mindig egyben ‘felvételi időszak’ is. Ez persze nem azt jelenti, hogy felvételi árán kerülhetnek be hozzánk a gyerekek (mivel ilyen semmilyen értelemben sincs, mindenki számára nyitottak vagyunk), hanem azt, hogy aki szeptemberben elkezdi velünk a munkát, az a tanév során már teljes jogú Kollektív tag lesz, vagyis minden programban részt vehet, a zenekaroktól kezdve a próbákon át a koncertekig. Úgyhogy hezitálni nem érdemes, kapuink nyitva állnak.”

 

kollektiv_Alternativ_zenemuhely

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.