„Komolyan vesszük a nevünket!” – Fókuszban a Kollektív Alternatív Zeneműhely (fotókkal)

(Budaörs, 2014. május 14. – Budaörsi Infó) A Budaörs Fesztiválon több neves zenekar mellett helyi tehetségek is felléptek. Ilyen lelkes kis csapat volt a Kollektív Alternatív Zeneműhely is. A fiatalokból álló társaság rajongói percek alatt megtöltötték a kis színpad előtti teret, és ők pedig így könnyen beénekelték magukat a közönség szívébe. 

 

A Kollektív Alternatív Zeneműhely május 10.-ei budaörsi fellépése nagyon jól sikerült. Kevesen tudtak tovább haladni, amikor  fiatalokból álló csapat rázendített a színpadon. A fiatal hölgy rajongók koszorúja is jól mutatja, hogy amit ez a csapat művel a színpadon az jó, és van rá igény.

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely7

Budaörs Fesztivál
2014. május 10.
Kollektív Alternatív Zeneműhely

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely2

Budaörs Fesztivál
2014. május 10.
Kollektív Alternatív Zeneműhely közönsége

 

A Budaörsi Infónak Szűcs Antal Mór a Kollektív Alternatív Zeneműhely egyik oktatója elmondta, hogy  már 6 éve foglalkoznak általános- és középiskolás korú gyerekek zenei nevelésével, melyet saját módszer szerint végeznek.

Szűcs Antal Mór logopédus-zeneterapeuta, aki gyerekkora óta foglalkozik zenehallgatással és zenéléssel. A Kollektívot hat évvel ezelőtt hozták létre Sánta Kristóffal, aki festőművész-zeneterapeuta. Majd később csatlakozott hozzájuk Lee Olivér, rockgitár-tanár, aki 2010 legjobb fiatal magyar gitárosa. A tanári karhoz tartozik még Szontagh Gusztáv, Kállai Benjámin és Benkő Dániel is.

alternativ_kollektiv_zenemuhely

Kollektív Alternatív Zeneműhely oktatói

“Nekem van egy másik, zenét érintő projektem is, a Mesezene névre keresztelt olvasástanítási motivációs rendszer, melyet Ványi Ágnes és Sándor Krisztina logopédus-pszichopedagógus kollgékkal hoztunk létre.

alternativ_kollektiv_zenemuhely_mor

Szűcs Antal Mór

Mi is ez a Kollektív Alternatív Zeneműhely?

“Ez a nevünk, amit nem véletlenül választottunk. Zeneműhely vagyunk, ahol mindenki a saját tudását kovácsolhatja össze tanáraink katalizálásával. Alternatív, mivel az országban egyedülálló alternatívát kívánunk nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a zenét gyakorlati és holisztikus szempontból kívánják megközelíteni, nem pedig elméleti aspektusból. És végül Kollektív, mivel a zenetanítás motivációs bázisaként a közösséget látjuk. A zene az emberiségre univerzálisan jellemző tevékenység, s mindenhol a közösség az, amely a zenészeket zenélésre sarkallja. Ezt az (eddig még kiaknázatlan) motivációs faktort akartuk zenetanításunk bázisává tenni.”

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely6

Lehet még hozzátok csatlakozni?

“Ebben az évben semmiképp, mivel június közepén letesszük a bárdokat. Június 15-én az A38 hajón rendezzük meg az évzáró koncertünket, ahol minden tanítványunk, aki a Kollektív rendszerben tanul, fellép. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Egyúttal ajánljuk is, mivel ez a legjobb lehetőség a bepillantásra, belehallgatásra a kíváncsi szemeknek és füleknek.”

Szeptembertől nem nagy tömegekben, de várjuk a jelentkezőket. A Kollektív Alternatív Zeneműhely iránti igény minket is meglepett, tömött órarenddel dolgozunk egész évben, minimális fluktuációval.”

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely4

 

Milyen előadást láthattunk tőletek a Budaörs Fesztiválon?

“Szokatlant. A Budaörs Fesztiválra az egész zeneiskola meghívást kapott, ezért senkit nem akartunk kirekeszteni (komolyan vesszük a nevünket, ha egyszer Kollektív, akkor ne legyen szelektív…).

Úgyhogy meghirdettünk három próbaidőpontot, aki eljött legalább kettőre, vártuk szeretettel a fellépésre is… Így alakult, hogy “tömegsportot” hoztunk létre a színpadon.

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely

 

Nem számoltuk meg, de legalább 20-an játszottunk szimultán. Harsány, dinamikus, feszültségoldó örömzenélést hallgathatott a nagyérdemű, ahol nem patikamérlegen méricskéltük a hangokat…

Alapjáraton egyébként könnyűzenei együttesek formálódnak a gyerekekből. Az általános Kollektív zenekari felállás egy meghízott rockzenekari set up szokott lenni. Dob, ütőhangszerek, basszusgitár, (a mi esetünkben) 3-4 gitáros, 1-2-3 énekes. Ezek a formációk többé kevésbé állandóak, nevükön viselik a Zeneműhely trademarkját és saját identitásukat is. Így jött létre a Kollektív Atom, Kollektív Kópék, Kollektív Battleship, Kollektív Akusztik, Kollektív Reggaement és a Kollektív Tanárok.”

 

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely3

 

Mi az alapelvetek, és a célotok, amit kitűztetek magatok elé?

 “A Kodályi elv: “a zene mindenkié”. Ezt a gondolatot akarjuk megvalósítani. A célunk az, hogy a társadalmat egészséges emberek alkossák, a zene remek szublimációs lehetőség, különösképp a közös (kollektív) zenélés. Igyekszünk minél több gyereknek odaadni ezt az élményt. Minden tanítványunknak vannak egyéni és kollektív órái, amelyeken felkészülnek az együttzenélésre. Stúdiózhatnak, klipforgatásokon vesznek részt, vagyis egy kicsit bepillantást engedünk nekik a zenélés technikai terepére is.”

budaors_Fesztival_kollektiv_alternativ_zenemuhely9

 

Milyen dalokat játszottatok?

“A Kollektívban eleinte rock zenei dalokra építettük a tanterv oroszlán részét. Jelenleg is dolgozunk egy könnyűzenei kompozíciókra épített kronologikus tankönyv kidolgozásán, remélhetőleg 1-2 éven belül nyomdakész verzióval tudunk előrukkolni.

Ám ezzel parallel elkezdtünk saját dalokat írni a gyerekeknek és a gyerekekkel. Ennek eredményeként idén 4. lemezünket fogjuk megjelentetni szerzői kiadásban, limitált példányszámban. Az albumon kizárólag saját szerzemények hallhatók, melyek a könnyűzene számtalan alműfaját képviselik. Minden számot úgy komponálunk meg, hogy technikailag illeszkedjenek tanítványaink tudásszintjéhez, ugyanakkor valódi zenei élményt is jelentsenek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Budaörs Fesztiválon a műsor túlnyomó többségét már saját dalok alkották.

Ugyancsak igaz ez az idei év nagy dobására, az A38-as évzáró bulinkra.”

budaor_Fesztivald

Bővebb infót találhattok még a Kollektív Alternatív Zeneműhelyről a következő linkeken:

www.kollektivzenemuhely.com

www.facebook.com/kollektivalternativ

www.youtube.com/kollektivband

Ha csatlakozni szeretnétek hozzájuk, akkor pedig írjatok nekik bátran a következő e-mail címre:

kollektivzenemuhely@kollektivzenemuhely.com

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

2 hozzászólás

  1. […] a Kollektív Alternatív Zeneműhely diákjainak zenés produkciója nyitottam meg. Róluk már olvashattak korábban internetes hírportálunkon többször […]

  2. […] 2015. június 30. – Budaörsi Infó) A Kollektív Alternatív Zeneműhelyről már többször olvastak hírportálunkon. Legutóbb a Városházán a Szakály Mátyás pedagógus díj és […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.