Mi a teendő, ha gazdátlan kutyát talál?

MIT TEGYEK? KIT HÍVJAK? KIÉ LEHET? VAN GAZDÁJA? HOVA TEGYEM? Ezek azok a kérdések, amik elsőkként felmerülnek bennünk, amikor egy gazdátlan kutyát találunk. A cikk ezekre a kérdésekre adja meg a választ.

 

1.) Kérdezzünk körbe a környéken, hogy ismerős-e valakinek a kutya! Könnyen meglehet, hogy valakihez tartozik, csak nyitva maradt a kapu és önállóan útnak indult. Esetleg valaki látta, hogy kitették a kutyát, vagy be tud számolni arról, hogy már napok/hetek óra ott kóborol a környéken.

Érdemes lehet központi helyeken is kérdezősködnünk, pl.: boltban, postán, kocsmában, ahol sok ember megfordul, illetve a postásnál is rákérdezhetünk, mivel Ő ismeri a környéket és a környékbeli kutyákat is.

2.) Lehetőség szerint vigyük el az állatorvoshoz, hogy chipet kereshessen benne. (Mivel 2013. január 1-je óta KÖTELEZŐ a 4 hónaposnál idősebb kutyák chippelése, van némi esély rá, hogy a kutyában megtalálható a chip és az regisztrálva is van.) Ezzel talán rövidre is zárható a keresés.

 

ckr kutyát találtam 2       ckr kutyát találtam chip

 

3.) A kutyát helyezzük biztonságba! (Esetleg vigyük haza.) Mindenképpen értesítsük a gyepmestert és a környékbeli menhelyeket! Adjunk pontos leírást a talált állatról: ivar, méret, kinézet, szín, tippelt kor, jellegzetes ismertető jelek (pl.: nyakörv, heg, seb, felemás szemszín, stb…). Erre azért van szükség, mert sokan jelentik be a gyepmesternél vagy a menhelyen, hogy eltűnt a kutyájuk, ilyenkor ők is bediktálják a kutya fentebb leírt adatait. Könnyen lehet, hogy már itt sikerrel zárul a történet.

Ha nem tudjuk magunkkal vinni a kutyát, mérlegeljünk. Van-e olyan állapotban, hogy a menhelyen nem betegszik meg az esetleges védőoltás nélkül?

A menhelyen a 2 hetes karantén időn belül NEM adható be semmilyen védőoltás. Tehát mielőtt beadnánk a menhelyre az állatot, előbb mérlegeljük, illetve hívjuk fel őket is egyeztetés céljából!

4.) Érdemes az önkormányzatnál is keresni, mert van, ahol a tulaj oda jelenti be, ha eltűnt a kutyája. Az önkormányzaton keresztül a vadőrrel/mezőőrrel/vadásszal is érdemes felvenni a kapcsolatot, mert esetleg nekik is szólhattak az eltűnt kutya miatt!

5.) Tegyünk ki plakátot a saját lakhelyünkön és a környéken is a kutya képével, rövid leírással és elérhetőséggel, ahol jelentkezhet a gazda. Továbbá figyeljünk más kiragasztott plakátokat is, mert lehet, hogy a kétségbeesett tulajdonos maga is plakáton keresteti az állatot. Fontos, hogy minél több ember tudjon a környékünkön arról, hogy találtunk egy kutyát, valamint az eb aktuális tartózkodási helyéről, így ha a gazdája keresi, akkor az információk elvezessék hozzánk!

 

ckr kutyát találtam

 

6.) Az Interneten is keressük a kutyát! Közösségi oldalakon, a Civil Körözési Rendszeren képpel a lehető legtöbb adattal, hogy megtalálhassa a gazdája, vagy ha olyan valaki látja meg, aki ismeri, az jelezni tudja neki!

Vegyük figyelembe, hogy idősebb, szegényebb vagy hátrányos helyzetben levő embereknek nincs Internetük, így ők ezen a módon nem tudnak információt cserélni és nem biztos, hogy megtalálják a kutyát!

 

Fontos!

A talált kutyák esetében, a törvény szerint a talált tárgyakra vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. A megtalálónak egy évig a lehetőségeihez mérten törekednie kell a gazda megtalálására.

Egy éven belül, ha a gazdája találkozik a kutyával és papírokkal igazolni tudja, hogy az Ő tulajdona, akkor az új gazdának (örökbefogadónak) törvényi KÖTELESSÉGE visszaadni az állatot!

 

ckr kutyát találtam 3

 

Ez alól kivételt képez, ha a talált kutya bekerül az önkormányzat ebrendészeti telepére, mert ha ott nem jelentkezik érte a gazdája 2 héten belül, akkor a kutya az önkormányzat tulajdona lesz.

Ezután örökbe adhatja és ha a tulajdonos vissza is megy egy éven belül az eredeti papírokkal, az új tulajdonos már NEM KÖTELES a kutyát visszaadni.

 

Budaörsön állatmentési esetekben a gyepmestert kell hívni: Vasvári Győző, +36-70-601-6701

 

(Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület és Állatmenhely cikke alapján/ckr.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.