A közjegyző segít – Amit az ingatlan bérbeadásról tudni érdemes

(Budaörs, 2015. március 17. – Budaörsi Infó) Budaörsön két közjegyző áll az ügyintézők rendelkezésére. Papné Dr. Csóka Anna mellett most már Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf is kiveszi a részét a helyi ügyintézésben. A magas ingatlanárak sokakat arra kényszerítenek, hogy albérletbe költözzenek, viszont egy bérleti szerződés mindkét oldalról hozhat nem várt problémákat.

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy bérleti szerződés megkötésekor is be tudjuk magunkat biztosítani, hogy később ne kelljen hosszú ideig pereskedni.

Egy bérleti szerződés megkötése esetén a bérbeadói oldal viseli a nagyobb kockázatot, hisz a bérlemény a bérleti szerződés megkötésétől kezdve birtokba van bocsátva, és a bérlő van a birtokon belül.

Őt megilleti a birtokvédelem, és lényegében őt csak a bérleti szerződés megszüntetésével lehet kimozdítani az adott pozícióból. A bérleti szerződés felmondása után azonban előfordul, hogy a bérlő nem akar kiköltözni.

 

kozjegyzo

 

Elindul a vita, hogy jogszerűtlen volt a felmondás, és nem kívánja a bérlő elhagyni az ingatlant. Sőt ami még rosszabb: előfordul, hogy még a rezsit sem fizeti, adott esetben még meg is rongálja az ingatlant. Lényegében elmérgesedik a felek közötti viszony. Mit tehetünk ebben az esetben? A közjegyző, mint egy megelőző jogvédelmet biztosító hatóság több ponton is tud segíteni.

Értelemszerűen a jogviszony kezdetén, amikor a bérleti szerződést megkötik, akkor a legjobb megtenni a megfelelő lépéseket, hogy ki se alakulhasson ilyen helyzet. A bérleti jogviszonynak ezen a szakaszán, amikor a szerződés létrejön, akkor két lehetőség van. Az egyik, hogy a felek megkötik magánokiratban a szerződést, ebben az esetben tud a közjegyző készíteni egy kiköltözési nyilatkozatot, amit a bérlő tesz a bérbeadó irányában, amiben ő vállalja, hogy amennyiben megszűnik a jogviszony akkor ő az adott ingatlant elhagyja.

Amennyiben ezek után nem hagyja el az ingatlant, akkor bírósági végrehajtó útján lehet őt kiköltöztetni. Lényegében ezzel a módszerrel a bérbeadó rengeteg pénzt és időt takarít meg, mert egyébként csak bírósági per útján lehet kiköltöztetni a bérlőt, aminek sokszoros a költsége és az időigénye, mint egy közjegyzői okirat elkészítésének.

 

 

Kártérítés biztosítására van lehetősége a bérbeadónak?

A bérleti díj nem fizetésére és a rongálások kártérítésének a biztosítására is van lehetőség a bérleti szerződésnek a közokiratba foglalásával.

Ebben az esetben a bérlő és a bérbeadó eljön a közjegyzőhöz, és ebben a közjegyzői okiratban a bérlő kötbér fizetési kötelezettséget vállal arra, ha megrongálja az ingatlant. Ilyenkor ezek a pénzkövetelések is bírósági végrehajtás útján követelhetőek a bérlőn.

 

 

Mit tehet a bérbeadó, ha egy üzlethelyiséget ad ki, és az üzemeltető felszámolás alá kerül?

A bérbeadót a bérlőnek a bérleménybe bevitt dolgain zálogjog illeti.

Ez azt jelenti, hogy azok a vagyontárgyak, készletek, áruk, amelyek az ingatlanban vannak, értékesíthetőek, és ebből a bérbeadó a követelését kielégítheti.

Hogy ne legyen vita, hogy mi volt bent a bérleményben, erre az esetre is szoktak közjegyzői közreműködést igénybe venni. Ilyenkor a közjegyző egy ténytanúsítványt készít, leltárba veszi a bérleményben található vagyontárgyakat, és így nem lesz vita a felek között.

 

 

Ha egy bérleménnyel szemben minőségi kifogása van a bérlőnek, akkor mit tehet?

Ha minőségi kifogás van a bérleménnyel kapcsolatban, akkor a közjegyző kirendelhet igazságügyi szakértőt, például ha elromlik valami az épületben, és a bérbeadó nem hajlandó megjavítani, holott az ő kötelessége, hogy az ingatlant rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban biztosítsa a bérlő számára.

Ha eltörik a csővezeték és ázik az ingatlan, akkor ezt a bérbeadónak kell megjavítania. A bérlő feladata kisebb jellegű, használatból eredő problémák, mint a bekoszolódott fal kijavítása.

Első és legfontosabb tanács mindenkinek, aki bérbe kívánja adni az ingatlanát: úgy ne engedjenek be senkit az ingatlanba, hogy a leendő bérlő személyigazolványról és lakcímkártyájáról az adatokat nem írták le.

Mindezek mellett még fontos azt is tudni, hogy az ingatlan bérbeadása akkor is adóköteles tevékenység, ha azt természetes személy végzi.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.