Demonstráció Budapesten – Rendszerbontó népszavazást kezdeményeznek civilek

Tizenkilenc “rendszerbontó” népszavazási kezdeményezést indítanak a március 15-ei civil demonstráció szervezői az Orbán-rendszer lebontásáért, az “új magyar köztársaságért”. A kezdeményezést vasárnapi, a budapesti Astoriánál tartott tüntetésükön jelentették be a rendezvény szónokai.

 

 

Civil szervezetek és ellenzéki pártok szimpatizánsai “Új magyar köztársaságot!” mottóval kezdtek demonstrációt vasárnap délután. A rendezvény részvevői a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonultak, ahol művészek, tanárok és civil szervezetek képviselői szólaltak fel.     A szervezők népszavazási kezdeményezéséről elsőként Lattmann Tamás nemzetközi jogász beszélt, aki elmondta: a népszavazásra azért is van szükség, mert “a mostani rendszer árt a hazának,” a gazdaságnak és az embereknek, akiket megfoszt a valódi polgárosodás lehetőségétől.

A népszavazási pontok egyik csoportjaként említette a korrupció elleni fellépésre vonatkozó kérdéseket, amelyek valódi vagyonnyilatkozatokat, nyilvános és átlátható közbeszerzéseket szorgalmaznak, “európai ügyészség” létrehozását, továbbá azt kívánják elérni, hogy ne lehessen titkosítani a nagy állami beruházások iratait.

A sikeres népszavazás után az Orbán-kormány ugyan nem bukik meg, viszont annak lényege igen – hangsúlyozta Lattmann Tamás.

demonstracio_uj_magyar_koztarsasagot2_bp_2015marc15

Vajda Zoltán, a “60ezren a magánnyugdíjukért” Facebook-csoport képviselője úgy fogalmazott, az ország nem “idegen megszállók, hanem hazai megszállottak” ellen küzd, akik csak a hatalmukat mentik.

Közölte, népszavazási kérdéseikkel érnék el a kötelező kamarai tagság eltörlését, az egyéni magánnyugdíj-számlák létrehozását, az ingyenes elkerülő utakat és autópálya-szakaszokat, az állam dohánymonopóliumának megszüntetését, a boltok zárva tartásának feloldását, valamint azt is, hogy “Orbán a Várba költözzön”. Utóbbi felvetésre a tömeg “Börtönbe, börtönbe!” skandálással reagált.

Gulyás Balázs, a “Százezren az internetadó ellen” elnevezésű Facebook-csoport aktivistája kijelentette: Orbán Viktornál félelmetesebb ellenség a közöny, és szólt arról is, hogy meg kell védeni Magyarország függetlenségét. Népszavazási kezdeményezésük ismertetését folytatva elmondta, nyilvánossá tennék az ügynöklistákat, valamint a paksi bővítés dokumentumait, megszüntetnék a közmunkások kizsákmányolását, a tankötelezettséget pedig visszaállítanák 18 éves korig.

Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró úgy fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének öt éve alatt szétesett a jogállam, “teljesen szétmállott az ország immunrendszere”. Hozzátette, már készülődik az a demokratikus erő, amely leváltja az Orbán-rendszert és megalapítja az új magyar köztársaságot.

A rendezvény 15 órakor a Keleti pályaudvarnál kezdődött, ahonnan a szervezők becslése szerint 5-10 ezres tömeg, Új magyar köztársaság feliratú molinó mögött vonult a Rákóczi út és az Astoria kereszteződésében felállított színpadhoz.

Ezt megelőzően a Keleti pályaudvarnál Kész Zoltán, a veszprémi időközi választáson baloldali pártok támogatásával parlamenti mandátumot szerző független képviselő diktátornak nevezte Orbán Viktort, és arról beszélt, hogy a kormányfő eredetileg is keletre, Moszkvába akarta vezetni az országot.

A demonstrálók a rendezvény ideje alatt nemzeti és uniós zászlók mellett a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok, a Szolidaritás és a MoMa lobogóit lengették. A tüntetők tábláin “Mocskos Orbán, a tolvajok fejedelme” és “Miatyánk, ments meg az orosztól!” feliratok voltak olvashatók, a két helyszín közötti vonulás közben pedig az “Orbán takarodj!” és a “Mocskos Fidesz!” rigmusokat skandáltak.

demonstracio_uj_magyar_koztarsasagot3_bp_2015marc15

A Nemzeti Választási Iroda az MTI megkeresésére közölte, pénteken tizenkilenc népszavazási kezdeményezés érkezett hozzájuk, amelyek elbírálására a Nemzeti Választási Bizottságnak harminc napja van.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.