A román külügyminiszter felhívta telefonon Szijjártó Pétert a budapesti demonstráció miatt

Bogdan Aurescu román külügyminiszter felhívta telefonon csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen is szót emeljen egy budapesti tüntetés miatt, amelyen Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezték – közölték Bukarestben.

 

A román külügyminisztérium korábban sajtónyilatkozatban utasította el György-Mózes Árpádnak, a Székelyföldért Társaság elnökének idézett kijelentését, amely a székely szabadság napján, kedden rendezett budapesti tüntetésen hangzott el.

A bukaresti kommüniké szerint Aurescu beszélgetésük során magyar kollégájának is kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek a jellemeznie kéne a román-magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget.

A román külügyminiszter kifejezte reményét, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es (március 19.-20.) marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek.

A román fél “ismét szorgalmazta”, hogy mielőbb véglegesítsék és írják alá a magyar-román kisebbségi vegyesbizottság által előkészített megállapodást, amelyről már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások.

Kedden, a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján, a székely szabadság napján, a Dorin Florea polgármester által betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld-szerte tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó széki tanácsok, és Magyarországon is számos településen volt szolidaritástüntetés.

A Hősök terén tartott budapesti demonstráción György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke azt mondta: “Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama”, ugyanis szerinte a román hatóságok döntéseikkel hetente fejeznek le olyan alapvető demokratikus jogokat, mint a gyülekezési, a szabad véleménynyilvánítási és a nemzeti identitáshoz való jog.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.