Napelemes korszerűsítés a budaörsi 1. Számú Általános Iskolában

Budaörs Város Önkormányzata az 1. számú Általános Iskola fenntartási költségeinek csökkentésére pályázatot nyújtott be az épületen történő napelemes rendszer kiépítésére. A Széchenyi 2020 program keretében benyújtott pályázat 44,14 millió forint támogatásban részesült – számolt be a Budaörsi Infónak a Budaörs Városfejlesztő Kft.

 

A fejlesztésre elnyert több mint 44 millió forint támogatás a beruházás pénzügyi fedezetének 100 százalékát biztosította. A kivitelezés munkálatai 2014 decemberében kezdődtek el és a 2015. február végén fejeződtek be. A projekt keretében egy 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszert szereltek fel az iskola tetőszerkezetére.

A telepített rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik. A Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg. A napelemes rendszerek várható élettartama 40-50 év.

A beruházásnak köszönhetően az intézmény energiafogyasztása nagymértékben csökken, amely jelentős költségmegtakarítást fog eredményezni. A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a napelemes energiatermelés minimális környezetterheléssel jár.

Az energiatakarékosság bevezetése ösztönözheti az iskolába járó gyerekek és rajtuk keresztül a családtagok szemléletváltását, és elősegítheti a megújuló energiaforrást hasznosító műszaki megoldások elterjedését.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.