Tél végére a hazai lakosok 95 százaléka D-vitamin hiányos

Egy friss orvosi felmérés adatai szerint a tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamin készítményt.

 

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) friss, reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – a tél végére elmarad a kívánatostól. A lakosság csaknem kétharmadának olyannyira kritikus a vitaminhiánya, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, csontritkuláshoz vezethet és fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát, sőt a depresszióra való hajlamot is.

A tél végi D-vitamin-hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal – írja közleményében a szervezet.

Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B-sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képződéséhez, és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása. A MOOT felmérésének eredményei szerint azonban a lakosságnak csupán 15 százaléka szed valamilyen D-vitamint (is) tartalmazó készítményt. A vizsgált emberek 7 százaléka szoláriumozott, az ő esetükben a D-vitamin-érték magasabb volt. 29 százalékuk szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. Szomorú tény, hogy még csontritkulással kezelt betegek sem vették elég komolyan a D-vitamin-pótlást: csak 48 százalékuk szedett azt tartalmazó készítményt annak ellenére, hogy ilyenkor az orvosok előírják.

Bár a D-vitamin hiánya mindenkinél komoly egészségügyi kockázat, a vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban, amikor soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe a szervezetben.

„A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében, valamint az immunrendszer megfelelő működésében is. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Emellett azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre, az asztmára is” – hívta fel figyelmet Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára.

(Forrás: hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.