Az INTERNET veszélyei

Az internet nagyszerű eszköz, de veszélyeket is rejt. A gyermekek és a fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben egyre fontosabb kérdés napjainkban. A tisztességes weboldalak mellett találkozhatunk olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat vagy az egészséges erkölcsi- és szellemi fejlődésre káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölhetnek.

 

Az internet számos veszélyt rejt a gyermekekre nézve, hiszen ők még képtelenek helyesen szűrni és értékelni a kapott információt, megkülönböztetni az értékeset az értéktelentől. Képzeljük el az internetet úgy, mint egy hatalmas labirintust, aminek nincs kijárata, bármerre elindulhatunk, mert folyton változik, bővül. Minden ajtó mögött van valami, de hogy mi, azt csak akkor tudjuk meg, ha már kinyitottuk. És képzeljük el, hogy ebbe a labirintusba egy gyereket engedünk be, egyedül.

Ajánlás szülőknek:

 

– Készítse fel gyermekét az internet helyes használatára, az internet világára!
– A szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését!

– A szülő mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely számára nem tetsző!

– Alkalmazzon szűrőprogramokat a biztonságosabb internetezés érdekében! Ezek segítségével megválogathatja a gyermeke számára elérhető oldalakat, megelőzheti a pedofil jellegű zaklatásokat, valamint azt, hogy gyermeke erőszakos tartalmakra bukkanjon a világhálón!

– Szakítson időt a közös szörfözésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az internetezés lehet közös program is!

– Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, azonnal forduljon a rendőrséghez!

 

Ajánlás a gyermekeknek:

 

Világháló = mindenkihez eljut, amit oda egyszer feltöltünk!

– Vigyázz milyen képeket raksz fel a közösségi oldalakra, vigyázz miket posztolsz ki!

– Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg!

– Soha ne add meg a lakcímedet, telefonszámodat senkinek az interneten keresztül!
– Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj!

– Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!

– Ne használd a nevedet regisztrációs névként!

– Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat a tartalmakat töltsd le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!

– Internet kávézóban vagy  wifi pontról ne intézz személyes ügyeket!

– Ne hagyd őrizetlenül a számítógépet és ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen chatelsz, vagy belépsz a közösségi oldaladra!

– Találkozót, randevút ne beszélj meg! Ha mégis, akkor el kell mondanod a szüleidnek és fontos, hogy valaki elkísérjen!

– Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha senkinek ne küldj át, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is, illetve zaklathatnak miatta!

 

A 8 leggyakoribb hiba, amivel az internetező gyerekek veszélybe sodorják magukat:

 

  1. Közzéteszik saját maguk vagy mások személyes adatait.
  2. Felelőtlenül megosztják jelszavaikat.
  3. Túlzott figyelmet kiváltó képeket közölnek magukról és másokról.
  4. Illegális tartalmakat töltenek fel / le.
  5. Azt hiszik, hogy tevékenységük anonim az interneten.
  6. Levélszemetet nyitnak meg.
  7. Valótlan információkat továbbítanak anélkül, hogy meggyőződnének azok hitelességéről és aktualitásáról.
  8. Felelőtlenül kattintanak bármilyen linkre anélkül, hogy tudnák, biztonságos oldalra vezet-e.

 

Cyberbullying= internetes zaklatás

 

A gyerekek sokszor nem érzik az online világ veszélyeit, nincsenek tisztában a hatásaival, nem ismerik a mobil-, online eszközök erejét. Ugyanakkor a fiatalok számára az internet, a mobiltelefonok és számítógépek világa fontos és mindennapos dolog. Fenyegetés, zsarolás, cikizés, kiközösítés, megszégyenítés, illetéktelen képek, lejárató mobilfelvételek, rosszindulatú megjegyzések, álprofil és még sok más fenyegeti a gyerekeket a világhálón. Ahhoz, hogy megvédhessük gyermekeinket az internetes zaklatóktól, lépést kell tartanunk a technika fejlődésével. Próbáljuk meg nyomon követni gyermekünk társadalmi életét a közösségi oldalakon! Erre jó lehetőséget ad, ha a szülő is be van jelölve ismerősként.

 

Amennyiben úgy látjuk, hogy gyermekünket nyomasztja valami, visszahúzódó lesz, feszültnek, idegesnek tűnik internetezés vagy mobilozás után, esetleg romlik a tanulmányi eredménye, akkor nézzünk alaposabban utána annak, mit csinál a neten. Ha kiderül, hogy cyberbullying áldozata lehet, akkor mentsük el a bizonyítékokat és jelentsük be a dolgot. Ha a gyerek kevésbé közlékeny, nem nyílik meg, akkor keressük vissza a bejegyzéseit, chatarchívumát vagy a böngészési előzményeit.

A cyberbullying jelensége az általános és középiskolások életében a legjellemzőbb. Ha a gyerek iskolatársai felől érkezik támadás, az események dokumentálása után jelezni kell a problémát a pedagógusok és a szülők felé. Értesíthetjük a weboldal üzemeltetőjét, és a www.biztonsagosinternet.hu portált, súlyos esetben a rendőrséget. A kiskorúak személyes adataival való visszaélés, fizikai fenyegetés vagy szexuális zsarolás törvénybe ütközik, ezekben az esetekben mindenképp értesítsük a hatóságokat!

Akik káros, veszélyes tartalmakkal találkoznak az interneten és nem tudják, hogy mitévők legyenek, tanácsadást kaphatnak a Kék Vonal holnapján vagy a 116-111-es ingyenes számon.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.