Kínaiaké lett a New York-i Waldorf Astoria

Egy kínai biztosítónak adták el 1,95 milliárd dollárért New York egyik legpatinásabb szállodáját, a 27 Hilton-luxushotel zászlóshajójának tekintett Waldorf Astoriát.

 

A 83 éve, art deco stílusban épült luxushotel, amelyet 65 esztendeje vásárolt meg Conrad N. Hilton, a pekingi székhelyű Anbang Insurance Group kezére került. A 47 szintes, 1232 szobával rendelkező manhattani szálloda üzemeltetését ugyanakkor “stratégiai partnerségben” további 100 éven át a Hilton Worldwide látja el.

A Hilton és a mindössze tíz éve alapított, de több mint 30 ezer alkalmazottat foglalkoztató és 20 millió ügyféllel rendelkező Angbang közös közleménye szerint a megkopott fényű Waldorf Astorián jelentős felújítást fognak végrehajtani, korábbi pompájának helyreállítása érdekében.

waldorf_astoria_New York2

Az “eredeti” szálloda 1893-ban nyílt meg William Waldorf Astor milliárdos Ötödik sugárúti palotájának helyén. Waldorf unokatestvére, John Jacob Astor IV. néhány évvel később a közelben egy újabb hotelt építtetett, amely azonban az alkoholtilalom idén tönkrement és 1929-ben lebontották. A helyén húzták fel az Empire State Buildinget, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központ (WTC) megépítése előtt, majd a leomlott ikertornyok helyén emelt One World Trade Center megépítéséig átmenetileg újra New York legmagasabb épülete volt.

A hotel, amelynek éttermei ma is a New York-i elit kedvenc vacsorázó helyei közé tartoznak, 1931 óta működik jelenlegi helyén, a Park Avenue-n. A legenda szerint 1896-ban itt találták fel a Waldorf-salátát, s a külföldi államfők által preferált szállodában forgatták le Ginger Roberts főszereplésével a mozikban 1945-ben bemutatott Hétvége a Waldorfban című filmet.

A Hilton Worldwide egyébként – amelynek tavaly decemberi, kezdeti nyilvános részvénykibocsátása a szállodaiparban példátlan, 2,35 milliárd dolláros tőkebeáramlást eredményezett – azt tervezi, hogy Bangkoktól Balin át Beverly Hillsig kilenc új luxusszállodát nyit, aminek költségeihez a Waldorf Astoria eladása is hozzájárul.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.