Franciaország “karikírozását” kifogásolta Londonban a francia kormányfő

Franciaország – főleg a francia gazdaság – “karikatúraszerű” nagy-britanniai ábrázolását kifogásolta hétfői londoni előadásában a francia miniszterelnök.

 

Manuel Valls a Guildhallban – a londoni pénzügyi központ, a City elöljáróságán – szólalt fel hétfőn este vállalatvezetők és befektetők előtt. Felpanaszolta, hogy a brit média “következetesen balosnak és üzletellenesnek” állítja be Franciaországot.

A szocialista párti Valls szerint egyes brit lapok gyakran “elfogult, előítéletes, támadó” hangnemben írnak Franciaországról.

Kormánya üzletpárti mivoltát illusztrálandó kijelentette: a legmagasabb jövedelmekre kirótt 75 százalékos adókulcsot jövőre eltörlik, és hamarosan engedélyezik az üzletek és a múzeumok vasárnapi nyitva tartását.

Valls kitért a John Lewis brit luxusáruház-hálózat vezérigazgatója, Andy Street rendkívüli vihart kavaró minapi kijelentéseire. Street egy magánbeszélgetésen – amelyet a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szellőztetett meg – azt mondta, hogy “Franciaországnak befellegzett (…) Franciaország lehangoló és búskomor” hely, ahol “semmi sem működik, és ami még rosszabb: ez nem is érdekel senkit”. Hozzátette: a befektetőknek gyorsan távozniuk kell a francia gazdaságból.

Street később elnézést kért kijelentéseiért, az ügy azonban diplomáciai súrlódást is okozott, mivel Franciaország londoni nagykövetsége hivatalosan tiltakozott a John Lewis vezetőjének kijelentései ellen.

Manuel Valls miniszterelnök hétfő esti londoni beszédében szintén visszautasította Andy Street szavait, mondván: “ez a brit üzletember” elfelejti, hogy Franciaország a világ ötödik és Európa második legnagyobb gazdasága.

Valls a Guildhallban tartott beszéde előtt találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel. A Downing Street hivatalos közleménye szerint a találkozón szó esett az Európai Unión belüli munkaerő-áramlásról, és Cameron megerősítette azt a nézetét, hogy a külföldi EU-polgárok szabad munkavállalása nem tekinthető feltétel nélküli jognak.

Az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges dzsihadista milíciával kapcsolatban Cameron és Valls egyetértett annak szükségességében, hogy rá kell venni az Európai Parlamentet olyan új szabályok elfogadására, amely lehetővé tenné a tagállamok szélesebb körű információcseréjét az uniós országok közötti utasforgalomról. Ez életfontosságú lenne annak a fenyegetésnek az elhárításához, amelyet a külföldről visszatérő dzsihadista harcosok jelentenek – állapította a meg a két kormányfő a Downing Street tájékoztatása szerint.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.