Tegyünk hasznosan jót! – Interjú Agárdi Szilviával

(Budaörs, 2014. június 30. – Budaörsi Infó)  A Főállású Angyal Programról korábbi cikkünkben már olvashattak. A lényege, hogy ez egy olyan támogatási program, amelyet a világ egyes országaiban jelenlévő Vodafone alapítványok vezettek be, illetve működtetnek az adott országban. Az Alapítvány, támaszkodva a Vodafone csoporton belüli tapasztalatokra, Magyarországon hetedik alkalommal hirdette meg ezt a programot.

 

Június 30-án lesz az eredményhirdetés, amikor kiderül, hogy ki lesz az a szerencsés, aki felveheti a „Vodafone szárnyakat”. A 10 döntős között volt Agárdi Szilvia is, aki nagy esélyekkel indul az első helyért.

Szilvi egy nagyon fiatal és energikus lány, aki úgy döntött, hogy azt, hogy látássérült, nem problémaként fogja fel, hanem feladatként. Mindig vidám és mosolygós, ezért a Budaörsi Infó arról kérdezte, hogy honnan van ennyi energiája?

 

„Az én energiám a felfogásomban van, hisz mindent pozitívan szeretek megközelíteni, és mindenre úgy gondolni. Szerintem pozitív felfogással minden legyőzhető. Úgy gondolom, hogy nincs okom a szomorúságra annak ellenére, hogy látássérült vagyok.

A tavalyi három Angyal egyike a sokak által jól ismert Weisz Fanni, aki a Hallatlan Alapítvánnyal a hallássérültek integrációjáért dolgozik. Agárdi Szilvi a Lapról Hangra projekt tervével indult versenybe az angyalságért.

„Nekem kézenfekvő volt ez a téma, hiszen ebben élem az életemet. A mindennapi nehézségeket megtapasztalom napról-napra.

Szeretném egy kicsit a többiek felé is közvetítetni a vakok problémáját, és az örömeit. Ez motivált és így jött a Lapról hangra projekt.”

 

Miről szólt, és miért jó és hasznos szerinted a te leadott pályázatod?

„Az egyik alapköve hogy a látók híreket, cikkeket olvasnak fel, amit a vakok az internet segítségével meghallgathatnak. Ez nem csak erről szól, hogy felveszünk egy hanganyagot és továbbítjuk, hanem beszélgetések is kialakulhatnak ezen a felületen a látók és vakok között. Ez azért jó, még mert lerombolja az előítéleteket a vak emberekkel szemben, és rádöbbenhetnek a látók, hogy ők ugyanolyan emberek, mint bárki más. Másrészt a felolvasó valami jót tehet másokért.”

 

Mi lesz a teendőd, ha sikerül megnyerni ezt a pályázatot?

„Elsőként, minél több olvasót toborozni, tökéletesíteni és népszerűsíteni a Lapról hangra programot.

Iskolákat fogok járni, közép- és felsőoktatási intézményeket, és érzékenyítő előadásokat fogok tartani.

Ez a program nagyon jó a középiskolásoknak, mert akik 2016-ban érettségiznek, nekik 50 óra társadalmi munkát kell végezniük, és ha felolvasnak a Lapról hangra  honlapra, akkor ezt bele számíthatják a társadalmi munkába. A másik pozitív oldala az lenne, hogy így a fiatalok olvasási kedve nőne, így hasznosan jót tennének.”

 

Sok sikert kívánunk Szilvinek, reméljük, és kívánjuk, hogy sikerüljön elérnie a céljait! Az angyali hangja és rátermettsége már biztosan megvan az győzelemhez, már csak a zsűrin múlik, hogy hogy dönt.

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook: