Vasárnap lesz a voksolás, nyolcmillióan szavazhatnak itthon és a külképviseleteken

Vasárnap lesz az európai parlamenti (EP-) választás Magyarországon, a több mint 10 ezer szavazókörbe mintegy 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 7,5 ezren adhatják le szavazatukat a 8 listára.

 

Áder János köztársasági elnök március 8-án írta ki az EP-választást május 25-ére, a magyar választópolgárok 21 képviselői hely sorsáról dönthetnek.

A választás egyfordulós, a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nyolc lista közül választhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok, pártszövetségek listái szerepelnek: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

A vasárnapi szavazáson a magyarországi névjegyzékben 8 034 274-en szerepelnek, ők az ország 10 386 szavazókörében személyesen szavazhatnak. A szavazókörökben 27 ezer pártdelegált segíti a szavazás lebonyolítását.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással folyik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik. Nem kaphat mandátumot az a lista, amelyik a voksoláson nem kapja meg a szavazatok legalább 5 százalékát. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Azok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, 96 külképviseleteken voksolhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 7572-en szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben. A külképviseleteken most kétszer annyian kívánnak szavazni, mint öt évvel ezelőtt, akkor ugyanis valamivel több mint 3800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben, és közülük 3400-an el is mentek szavazni.

A külképviseleteken a szavazást – magyarországi idő szerint – ugyancsak reggel 6 és este 7 óra között tartják, az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton elkezdődik a szavazás.

Az EP-választás sajátossága, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak a magyar EP-listákra, a voksolás előtt 1626-an jelezték, hogy a magyar EP-listákra kívánnak voksolni. Öt évvel ezelőtt 5500-an szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen kívánnak voksolni, pénteken 16 óráig kérhették átjelentkezésüket, ezt több mint 56 ezren tették meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.