Fehér Ház: több mint 7 millióan csatlakoztak az egészségbiztosítási rendszerhez

Több mint 7 millióan kötöttek magán-egészségbiztosítást az Obamacare néven emlegetett amerikai egészségügyi reform keretében a csatlakozási határidő hétfő éjféli lejártáig – közölte kedden a Fehér Ház.

 

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy a jelentkezők száma elérte a 6 milliót. Az új, 7,1 milliós adat csak az HealthCare.gov szövetségi portál ügyfélablakán keresztül az utolsó napokban bejelentkezett személyek adataira támaszkodik, azok összesítése még tart, akik több mint egy tucatnyi állam hasonló rendszerén keresztül szerződtek.

A szám elvileg nem végleges, mert a rendszer lehetővé teszi, hogy az olyanok, akik megkezdték ugyan az egészségbiztosítás megkötésének folyamatát, ám műszaki okok miatt elakadtak abban, az elkövetkező két hét folyamán lezárhassák az eljárást.

A csatlakozók száma megfelel az amerikai kormány által eredetileg tervezettnek és felülmúlja sokak várakozását, akik az október 1-jén hozzáférhetővé tett szövetségi weboldal sorozatos, mintegy kéthavi leállást okozó műszaki kudarcai után sokkal rosszabb eredményre számítottak.

Barack Obama elnök a Fehér Ház Rózsakertjében is azt hangsúlyozta, hogy a csatlakozók száma felülmúlta a várakozásokat és hogy az új egészségügyi törvény működik. Rámutatott, hogy a biztosítottak számának növekedésével csökkenek a rendszer fenntartásának költségei.

Mint mondta, az egészségügyi reform jót tesz a gazdaságnak, a középosztálynak és az országnak is. Elismerte, hogy abban vannak és lesznek is hibák, de felajánlotta, hogy mindenkivel együttműködik a hiányosságok elhárítása érdekében.

“A visszavonásról szóló vita lezárult, a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvény megmarad” – hangoztatta Obama.

Az Obama által 2010-ben aláírt, több fontos rendelkezésének tekintetében 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform – a rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során – eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjesztette ki a megfizethető egészségügyi ellátás elérhetőségét.

A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondjuk volt.

A törvénycsomagot az elnök kormányzása legfontosabb eredményének tartja. A Republikánus Párt több ízben megpróbálta megtorpedózni a reformot, ám ez 2012-ben sem a Legfelsőbb Bíróságon, sem pedig azzal nem sikerült elérnie, hogy megpróbálta elnökké választatni a jogszabály visszavonását ígérő Mitt Romneyt. A republikánusok 2013-ban költségvetési eszközökkel próbálkoztak megfojtani a reformot és októberben 16 napra részlegesen lebénították a szövetségi kormányzatot, ám tervük akkor sem járt sikerrel.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke hétfőn ismét kilátásba helyezte a törvény visszavonását arra az esetre, ha pártjának a novemberi “félidős” választásokon a szövetségi alsóház mellett a szenátusban is sikerülne többségbe kerülnie.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.