Amerikai alapítvány levele a román elnökhöz

Traian Basescu román elnökhöz intézett nyílt levélben tiltakozott Lee Edwards amerikai történész, a washingtoni Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke amiatt, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselőt meg akarják fosztani a Románia Csillaga érdemrendtől.

 

 

Edwards az MTI washingtoni irodájához helyi idő szerint péntek este eljuttatott levelében felhívta a figyelmet arra, hogy Tőkés László a szabadság és a demokrácia nemzetközileg elismert harcosa, aki 2009-ben megkapta az alapítvány Truman-Reagan Szabadságérmét.

Truman_Reagan_Szabadsag_Emlekerem_00_usa

Rámutatott, hogy noha politikájának megfelelően az alapítvány nem avatkozik be szuverén államok belügyeibe, védelmébe veszi az általa kitüntetésben részesített olyan elismert személyiségeket, amilyen Tőkés püspök, amikor súlyos sérelem éri őket.

A levél emlékeztetett: Tőkés Lászlónak az 1989. december 15-16-i romániai forradalomban játszott szerepe jól ismert és vitán felül áll. Ezért részesült – Václav Havelhez, Lech Walesához és II. János Pál pápához hasonlóan – az alapítvány legmagasabb kitüntetésében. Nem sokkal később kapta meg Tőkés László a Románia Csillaga érdemrendet.

Az alapítvány elnöke igazságtalannak és alaptalannak nevezte az érdemrend becsületbíróságának a kitüntetés visszavonását indokoló állításait, amelyek szerint Tőkés László “alkotmányellenes” magatartást tanúsított és “megsértette az európai értékeket”

“Az alapvető európai értékek és Románia alkotmánya magukban foglalják a szólás szabadságát és azt a jogot, hogy valaki vitatott kérdésekben felemelje a szavát. A nyílt és nyilvános vita engedélyezése a működő demokrácia és alkotmányosság része, amit nem szabad megváltoztatni” – mutatott rá a levél.

Edwards felszólította a román elnököt, hogy a becsületbíróság határozatának és a kitüntetés visszavonásának elutasításával bizonyítsa elkötelezettségét a szólás szabadsága és a demokratikus értékek iránt.

 

 

Román ellenzéki újságírók vették védelmükbe az EP-képviselőt

Két román ellenzéki újságíró védelmébe vette Tőkés László európai parlamenti képviselőt pénteken, elítélve azt, hogy az 1989-es kommunistaellenes forradalom hősét meg akarják fosztani a Románia Csillaga érdemrendtől.

A Ion Iliescu és Victor Ponta Romániájában a hóhér visszavonhatja az áldozat kitüntetését című, közösségi portálokon terjedő blogbejegyzésükben Stefan Ciocan és Victor Lungu élesen elítélik, hogy az érdemrend becsületbíróságának tagjaiként olyanok minősítették méltatlannak a volt temesvári lelkészt a kitüntetésre, mint Constatin Degeratu volt vezérkari főnök, akit írásukban az 1989-es kolozsvári sortüzek egyik közvetett felelősének, Ceasusescu elnyomó gépezete kiszolgálójának neveznek.

Az írás szerint a románok most szégyellik, hogy egy magyarnak kellett lángra lobbantania a kommunistaellenes forradalmat, ugyanakkor rámutatnak: 1989-ben nem számított, hogy Tőkés László magyar, akkor románok, magyarok, németek, szerbek egyaránt szolidaritást vállaltak vele.

“Az általa fellobbantott láng Erdély fővárosát is elérte, Kolozsváron pedig egy ‘igaz román’ lépett a barikádra: Degeratunak hívják, ma már tábornok. De nem a kommunistaellenes tüntetők, hanem a Ceausescu-rendszer védelmezői oldalán. Egyenruhájához a hadsereg által lelőtt kolozsvári fiatalok vére tapad” – írják a szerzők.

Szégyenletesnek nevezik, hogy Degeratu tábornok a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának tagja. “Romániában nem létezik az értékek hierarchiája, minden hazugságra és a végletekig vitt arcátlanságra épül” – állapítják meg keserűen az írás szerzői.

Stefan Ciocan a Glasul Hunedoarei (Hunyad hangja) regionális lap újságírója, a jobboldali Romania Libera tudósítója. Victor Lungu kolozsvári publicista, a Traian Basescu államfő által nyáron kezdeményezett Népi Mozgalom egyik kolozsvári alapító tagja, egy az 1989-es kolozsvári sortüzekről készült dokumentumkötet szerzője.

A Catavencii című szatirikus portálon Patrick Andre de Hillerin pénteken közzétett írásában úgy vélekedett: Ceausescu politikai rendőrsége, a hírhedt Securitate sosem bocsátotta meg Tőkésnek a forradalomban játszott szerepét, és egykori embereit ma is fűti a bosszúvágy. A szerző szerint ők befolyásolhatták Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kitüntetés visszavonását kezdeményezze.

Tőkés nem a románságáért kapott elismerést, hanem – teljesen megérdemelten – forradalmi szerepéért, úgyhogy ostobaság lenne azt magyarságáért visszavonni tőle – mutatott rá a Catavencii vezércikkírója.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.