A legjobb iskolák között a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

(Budaörs – 2013. november 23., Budaörsi Infó) Magyarország száz legjobb szakközépiskolája közül a harmadik helyen végzett a legutóbbi felmérés során a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. Árendás Pétert az iskola igazgatóját kérdeztük a rangsorral kapcsolatban.

 

 

A HVG hamarosan megjelenő középiskolai rangsora a 100 legjobb magyarországi gimnázium és szakközépiskola listáját tartalmazza, emellett számos – például alapítványi, az egyházi, két tannyelvű – részrangsort is készítettek.

A középiskolákat a diákok tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján rangsorolták. Az összesített lista például nyolc – a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, a tanulmányi versenyek döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított – részrangsor felhasználásával készült, a szakközépiskolák rangsorolásához ezek mellett a szakmai tanulmányi versenyek, a SZÉTV és az OSZTV 2012-es döntőseinek számát is figyelembe vették.

 

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola a harmadik helyen szerepel a középiskolák rangsorában. Az iskola igazgatója Árendás Péter válaszolt megkeresésünkre:

arendas_peter„A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola évek óta előkelő helyet foglal el a középiskolák rangsorában. Már az első 50-100 középiskola között szerepelni is (a mintegy 800 közül) vitathatatlanul rangot jelent.

Az érettségit nyújtó középiskolák három típusba sorolhatók: gimnázium, szakközépiskola, és vegyes típusú (gimnázium és szakközépiskola) iskola.

Mi, a vegyes típusú iskolák rangsorában évek óta dobogós helyen vagyunk, de az aszolút (egyesített) rangsorban is az első 20-ban szerepelünk, legutoljára az abszolút 17. helyen végeztünk.

Ez a teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert Budaörs középiskolájának a főváros, Budapest középiskoláival kell állnia a versenyt.

Ha megnézzük a 100 legjobb középiskola listáját, ebben lényegében kizárólag fővárosi, nagyvárosi (megyeszékhelyeken működő) iskolák találhatók.

Márpedig Veszprémben, Debrecenben, Egerben, stb. ‘könnyű’ jó iskolát csinálni, hiszen egy megyéni középiskolás populáció legjobb diákjai célozzák meg ezeket a nagyvárosi iskolákat.

Fehér hollónak, kivételes teljesítménynek számít, ha egy Veszprém, Szeged, Győr, stb. melletti, azoknál jóval kisebb település tud kiváló iskolát létrehozni, hiszen pl. Budaörsről is 30-40 perc alatt, kék busszal legalább 20 fővárosi középiskola elérhető.

Ebből a szempontból véleményem szerint Budaörs és pl. Szigetszentmiklós (Batthyány Kázmér Gimnázium) teljesítménye párját ritkító, ráadásul ezek az iskolák (az Illyés és a Batthyány Kázmér is) az elmúlt 20 évben, a saját szisztematikus és kitartó iskolaépítési munkájának köszönhetően lett egyenrangú versenytársa az ország, illetve Budapest legjobb iskoláinak.” – mondta el szerkesztőségünknek Árendás Péter.

 

 

Az öt legjobb szakközépiskola 

 

1. Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác

2. Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger

3. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

4. Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium

5. Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola, Budapest

A teljes lista az Eduline oldalán megtekinthető. 

(Forrás: Eduline)

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.