NGM: az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üdvözli az Európai Bizottság (EB) őszi előrejelzését, amely a tárca szerint reális értékelése a fokozatosan javuló magyar gazdaságnak. A költségvetési hiány az Európai Unió (EU) szakértői szerint sem emelkedik 3 százalék fölé a következő években – közölte a nemzetgazdasági tárca kedden.

 

 

A tárca értékelése szerint a jelentés megerősítette, hogy Magyarország minden gazdasági mutatója javul a következő években. “A Bizottság őszi értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság jó pályán halad, a kormány intézkedéseinek eredményei kezdenek beérni” – áll a közleményben.

 

A tavalyi recesszió után ez év elején megfordult a tendencia: nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség és az államadósság, a költségvetési hiány pedig nem emelkedik 3 százalék fölé. A kormányváltás óta eltelt három évben Magyarország talpra állt – hangsúlyozza a nemzetgazdasági tárca.

 

A brüsszeli előrejelzés is visszaigazolta, hogy a magyarországi folyamatok mind pénzügyileg, mind gazdaságilag jó irányba tartanak, és továbbra is tartható a maastrichti hiánycél – emeli ki az NGM.

 

Emlékeztetnek arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) jövőre 1,8 százalékos, míg 2015-re 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarország vonatkozásában az EB. Az államadósság szintje az EU előrejelzése szerint is csökken: 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százaléknak felel majd meg.

 

Az Európai Bizottság várakozásainak megfelelően továbbra is a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy Magyarország kikerüljön az adósságcsapdából. A kormány ezen törekvése – immár az Európai Unió szerint is – megvalósulni látszik – áll a közleményben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.