Több mint 52 millió éves földicseresznyét találtak Argentínában

Több mint 52 millió éves mexikói földicseresznyét találtak Argentínában. A megkövült növény a burgonyafélék családjának első dél-amerikai lelete – hangzott el egy kongresszuson az Egyesült Államokban.

 

 

A megkövült tomatillo spanyol neve ellenére nem paradicsom, és magyar neve ellenére nem is cseresznye.

 

Az 52,2 millió éves kövületre a fosszíliákban gazdag Laguna del Huncóban bukkantak rá – tudósított a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Amerikai Földtani Társaság denveri kongresszusán elhangzott előadásról.

 

Peter Wilf, a Pennsylvaniai Egyetem ősnövénytan-kutatója csodálkozott, hogy a több mint tízezer összegyűjtött lelet között csak egyetlen mexikói földicseresznye van.

 

Az ősi zöldség – rendszertani nevén Physalis – összelapult kövülete nagyon hasonlít modern leszármazottjához. Sötét gyümölcsét papírszerű héj védi, mint a mai földicseresznyéét – magyarázta a szakember.

 

A 23 milliméter széles kövület héja abban is emlékeztet a modern földicseresznyére, hogy csészéjén hosszanti irányban öt nagyobb és öt kisebb borda látható.

 

A mexikói földicseresznyét a paradicsommal és a padlizsánnal együtt a burgonyafélék családjába sorolják, és mind az új lelet, mind a genetikai elemzés arra utal, hogy ez a növénycsalád Dél-Amerikából származik, és sok változata is ott alakult ki.

 

Dél-Amerikában eddig csak a növénycsalád megkövült magjai kerültek elő, a növényi fosszíliák többségét Európában találták meg. Az eddig fellelt legkorábbi, magnál nagyobb dél-amerikai paradicsomkövület is csak 16 millió éves.

 

“Az egész burgonya-paradicsom-padlizsán család legrégibb nyomát találtuk meg, és a lelet bizonyítja, hogy a növénycsalád dél-amerikai eredetű. A felfedezés a borgonyafélék evolúciós történetének kezdetét is lényegesen korábbi időpontra helyezi” – hangsúlyozta előadásában a kutató.
(http://www.livescience.com/40935-oldest-tomatillo-fossil-south-america.html)

(http://www.livescience.com/40935-oldest-tomatillo-fossil-south-america.html)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.