Hónapokig elhúzódhat az árvíz okozta áramszünet Calgaryban

Hetekig, sőt, akár hónapokig tartó áramkimaradást okozhatott Calgaryban az árvíz – közölte vasárnap a város vezetése.

 

 

Az árhullám vasárnapra átvonult már a több mint egymilliós albertai nagyvároson, és az evakuált 65 ezer lakos megkezdhette a hazaköltözést, de a károk helyreállítása várhatóan hosszú ideig eltart majd. A pusztítás szakértők szerint súlyosabbnak tűnik, mint amilyet a 2005-ös áradás okozott, és amelynek a helyrehozása 400 millió kanadai dollárba került.

Az eddig legkevesebb három halálos áldozatot követelő nyugat-kanadai áradások miatt összesen több mint 100 ezer ember kellett kitelepíteni. Tízezer ember evakuálását vasárnap rendelték el Medicine Hat térségében. A mentésben a hadsereg alakulatai is részt vettek. A víz elzárta a kelet-nyugati irányú transzkanadai autópályát és számos vasútvonalat. Az áradó folyók hidakat sodortak el.

A hétvégén mintegy 750 hordónyi szintetikus olaj folyt ki egy csővezetékből Fort McMurraytől mintegy 70 kilométerre délre. A vezetéket üzemeltető cég, az Enbridge közölte, hogy a balesetet valószínűleg az eső által kiváltott fölcsuszamlás okozta.

A hatóságok szerint évtizedek óta nem volt hasonló nagyságú árvíz a térségben. Az áradást az okozza, hogy Alberta déli részén két nap alatt 100 milliméter eső esett a hegyekben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.