Az Európai Néppárt cáfol: se dubrovniki vacsora, se Fidesz-kizárás

Teljesen alaptalannak nevezi a maszol.ro hírportál értesüléseit az Európai Néppártnak és a párt frakciójának szombati közleménye a dubrovniki kihelyezett pártvezetőségi ülésen tartott vacsorával kapcsolatban, amelyen állítólag a Fidesz esetleges kizárása is napirenden lett volna.

 

 

A Kosztasz Szaszmatszoglu szóvivő által jegyzett kommüniké szerint Joseph Daul, a néppárti képviselőcsoport vezetője, Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára, és Viviane Reding, a konzervatív európai pártcsaládhoz köthető, alapjogokért, igazságügyért és állampolgárságért felelős unós biztos nem tartott olyan vacsorát, amelyen a Fidesz jövője lett volna a téma.

A közlemény ismerteti, hogy Antonio López-Istúriz White, a párt főtitkára ott sem volt a horvátországi Dubrovnikban tartott vezetőségi ülésen, Joseph Daul a párt európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke pedig semmilyen megbeszélést nem folytatott a Fideszről Dubrovnikban. Az Európai Néppárt alig várja, hogy Strasbourgban, a párt frakcióülésén üdvözölhesse Orbán Viktor miniszterelnököt – zárul a közlemény.

Az erdélyi Új Magyar Szó online pénteken számolt be arról, – Viviane Reding környezetéhez tartozó forrásra hivatkozva – hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője, főtitkára és az uniós biztos egy dubrovniki vacsorán tárgyalt a magyar kormánypárt jövőjéről. A lap szerint Dubrovnikban eldőlt: ha a kormánypárt egy héten belül nem enged az Európai Bizottságnak az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban, a Fideszt “kitessékelik” az európai pártszövetségből.

Miután a magyar alkotmányos helyzetről a jövő héten az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése is vitát tart, az EP szokásos, a strasbourgi plenáris ülést megelőző hét péntekjén tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva, a néppárt sajtóképviselője kijelentette: a magyar kormány többször világossá tette, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, és nyitott a párbeszédre. Egyúttal azt is elmondta: bizonyos abban, hogy Magyarország együttműködik majd az európai intézményekkel, ahogyan korábban, a médiaszabályozás ügyében is tette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.