A Vatikán cáfol: “XVI. Benedek nem beteg, egészségi problémáit idős kora okozza”

“XVI. Benedek nem beteg, egészségi problémáit idős kora okozza” – hangoztatta Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki alaptalannak nevezte a nemzetközi sajtóban a volt pápa megromlott egészségi állapotáról megjelent állításokat.

 

 

Lombardi hozzátette, hogy májusban XVI. Benedek visszaköltözik a Vatikánba a Mater Ecclesiae kolostorba.

Ezzel egy időben a pápai rezidencián, Castel Gandolfóban készülnek a jövő kedden 86 éves XVI. Benedek születésnapjának megünneplésére készülnek. Az ünnepségre már a nyugalmazott egyházfő fivére, Georg Ratzinger is megérkezett.

A február 28-án este nyolc órakor lemondott pápáról a Vatikánból való távozása után alig érkezett hír: egyedül azokat a felvételeket hozták nyilvánosságra, melyek Ferenc pápa és XVI. Benedek március 23-i találkozásán készültek Castel Gandolfóban.

Ezeken a lemondott pápa lefogyva, testileg gyengének mutatkozott. A pápa súlyos egészségi állapotáról interneten elterjedt híreket elsőként az El Mundo spanyol napilap vatikáni tudósítója írta le. A Twitteren XVI. Benedek állítólagos halálhíre is megjelent.

A Corriere della Sera olasz napilap Attilio Maseri kardiológus professzort, II. János Pál és II. Erzsébet királynő volt orvosát idézte, aki szerint XVI. Benedek állapota a “nyugdíjazás utáni sokkal” magyarázható. Azért néz ki rosszabbul a lemondása előtti állapotához képest, mert – “mint minden munkájából évtizedek után távozó embernek” – hozzá kell szoknia ahhoz, hogy megváltozott az életritmusa – jelentette ki a professzor.

A szentszéki szóvivő is elismerte, hogy a lemondás utáni napok “nehezek” voltak XVI. Benedek számára.

Róma lakosai szombaton este az egy hónappal ezelőtt megválasztott Ferenc pápát köszöntik, mégpedig a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablaka alatt. A Ferenc megválasztását jelző fehér füst március 13-án pontosan 19 óra 06 perckor szállt fel
a Sixtus-kápolna kéményéből.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.