Farkas Bertalan: Tyereskova Magyarországra látogat

(Budaörs – 2013. április 7., Budaörsi Infó) A százhalombattai “Matrica” Múzeum 2013. április 5-én 17 órakor nyitotta meg az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan űrrepülésének 33. évfordulójára Az űrkutatás múltja, jelene, jövője című kiállítást. Farkas Bertalan a megynyitón bejelentette, hogy a meghívását elfogadva, Tyereskova, az első női űrhajós Magyarországra látogat ez év júliusában vagy augusztusában.

 

 

Farkas Bertalan a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy saját űrutazásának 33. évfordulója mellett az idei évben egy másik űrhajós utazását is ünneplik. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova, az első női űrhajós 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén hagyta el a Föld légkörét. Tyereskova életéről további részleteket olvashatnak itt.

Farkas Bertalan a nagyközönséggel azt is megosztotta, hogy “nem olyan régen beszéltem vele telefonon (– mármint Tyereskovával – a szerző), és meghívtam őt Magyarországra, és ő örömmel elfogadta, és én erre hihetetlenül büszke vagyok. Úgyhogy nagy tisztelettel és szeretettel fogadjuk majd őt júliusban, vagy augusztusban, ahogy az ideje engedi.”

Farkas Bertalan beszéde végén megköszönte a sok szeretetet, biztatást, “amit akkor kaptunk, amikor négyen fent voltunk a világűrben. Büszke vagyok arra, hogy a piros-fehér-zöld, a magyar lobogó velem együtt került fel a világűrbe; büszke vagyok arra, hogy a magyar Himnuszt együtt a három szovjet űrhajós kollégával – könnyező szemmel –  hallgattuk… és büszke vagyok arra, hogy a világon a 94. űrhajósként fölkerülhettem a világűrbe.”

 

A világűrt megjárt tévémaci

A látogatók a kiállításon megtekinthetik többek között az űrhajósok eledeleként szolgáló bizarr ételcsomagokat, a világűrt megjárt tévémacit, valamint Farkas Bertalan szkafanderét is. A tárlat 2013. szeptember 15-éig látogatható (2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 1.). A kiállításról további részleteket itt olvashat.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.