Fergeteges buli várható szombaton Budaörsön! – Selmeczi Ági az Ír KocsmaSóról

(Budaörs – 2013. április 6., Budaörsi Infó) A 2013. április 6-án a Jókai Mór Művelődési Házban megrendezésre kerülő Ír KocsmaSó fergeteges bulinak ígérkezik. A rendezvények fellép a Firkin zenekar. Selmeczi Ágnes, a program szervezője ellátogatott szerkesztőségünkbe, és részletesen beszámolt a szombati közös örömködés részleteiről.

 

 

A Firkin zenekar “Magyarország első számú, ír kocsmazenét játszó zenekara, akiket ráadásul külföldön is elismernek. Voltak már Kanadában, ott toplistát vezettek. Németországban, Ausztriában, rengeteg helyen koncerteznek külföldön is” – így kezdte a banda bemutatását Selmeczi Ágnes, a budaörsi Ír KocsmaSó programjának szervezője.

2011-ben a Jókai Mór Művelődési Házban már volt lehetőségük a budaörsieknek a Firkin zenekarral együtt ropni a ritmust, de a tavalyi kihagyást követően idén újra átadhatjuk magunkat a zene, a tánc, és az ír kocsmahangulat biztosította akusztikai és optikai katarzisnak.

“A Firkin zenekar programja, aminek én is megkaptam a szervezési jogát, 2011. március 5-én robbant egy nagyot Budaörsön, akkor hihetetlenül nagy volt az érdeklődés. Azóta több szankció is történt, és nem lehet már akkora tömegeket befogadni. Akkor volt egy nagyon szerencsétlen egybecsengés, a West Balkánban történt eset után volt közvetlenül a mi programunk. Ez még kiemeltebb rossz szájízt adott; mindenki figyelt arra, hogy milyen sokan vannak. Holott régen az volt a jó egy buliban, hogyha jó sokan voltunk. Nagyon-nagyon jól sikerült akkor a buli, akkor megcsináltuk a sportcsarnokban a nagy KocsmaSót. Ezután két évet vártunk, és az idén újra megrendezzük.

Tulajdonképpen az Ír KocsmaSó nemcsak egy koncert; hanem az ír életérzést, az ír tradicionális néptáncot is bemutató esemény. Meghívtam egy Európa-bajnok ír sztepptáncost, Gyulai Julcsit, akit egyszer még a tévében láttam, amikor a Hetedhét székely című számban egyszer csak betoppant és táncra perdült. A Coincidance arról híres, hogy a hagyományos ír szteppet a modern tánccal vegyítik, és Júlia erre a zenére előadott egy olyan sajátságos koreográfiát, hogy már akkor mondtam, hogy én Julcsit szeretném meghívni az Ír KocsmaSó programjába. Az ő számára építünk egy külön kifutót is, ahol ezt a számot bemutathatja. Egyrészt már az is érdekes lehet, hogy az ír kocsmazenét játszó zenekar miként társítja a magyar népzenét is a számban. Marthy Barna, a Firkin énekese hihetetlen átéléssel adja elő a dalt.”

A rendezvényre érkezők így egyszerre nemcsak egy zenei élmény részesei lehetnek, hanem a tánc is fontos eleme lesz az estének. Több élményt is kapnak azok, akik ellátogatnak szombaton a Jókai Mór Művelődési Házba: a koncertre ellátogató “megkapja a tradicionális ír sztepptáncot; kap egy nagyszerű, másfél órás Firkin koncertet. A két produkció végeztével pedig a Kelta táncház programja veszi kezdetét, amit szintén Gyulai Júlia vezet.”

Lássuk, mi minden várja még a koncertre érkezőket: “Mindenki, aki hozzánk érkezik, kap tőlünk egy pohár Guinness-t. A Guinness ezzel támogatja a rendezvényt, illetve az első száz érkező kap egy tál ír gulyást.” A levest a később érkezők is megkóstolhatják, melynek ára 300 forint lesz. “A zenekar által bemutatott dalok életörömöt, optimizmust sugároznak; amit a magyar népdalokban nem nagyon találunk meg. Ez egy őrült nagy különbség az ottani és az itthoni népzene között… ehhez – véleményem szerint – az is hozzájárul, hogy annak ellenére, hogy Írországban állandóan esik az eső, ott mégis mosolyognak az emberek, mindenki jókedvű. A népzenének is ezt kell képviselnie, bár nagyon szeretem a magyar népzenét, és nagyon szeretek olyan zenekarokat is meghívni, akik ötvözik a magyar népzenét akár a poppal, a rockkal.”

A tavalyi esztendőben nem rendezték meg ezt a koncertet, Selmeczi Ágnes kérdésünkre elmondta, hogy “én azt gondoltam, hogy nem biztos, hogy minden évben ez kell. Tavaly a Retro Házibuli rendezvényt találtuk ki. Akkor úgy beszéltük meg a fiúkkal,  hogy hagyjuk ezt az évet, majd visszatérünk, az sokkal nagyobb robbanás lesz. Tavaly azért sem volt Ír KocsmaSó, mert akkor az Erinnek volt egy új produkciója, egy ír sztepptánc show, ami nagyszerű volt, rettenetesen profi… és akkor, pont aznap megbénult egész Budaörs forgalma, mert az M7-en történt valami baleset, és autóval a mellékutcákból sem lehetett behajtani. Közel a fele a rendezvényre érkező vendégeknek végül nem tudott részt venni az eseményen. Miután én Budaörsön nagyon sok rendezvényt kitalálok, szervezek – nemcsak az Önkormányzat megbízásából –, én azt látom, hogy itt ‘vérkeservesen’ tud az ember egy-egy produkciót meghirdetni, érdeklődőket odahívni.”

Mennyi jegy fogyott, milyen tapasztalatokat lehet leszűrni az eddigi jegyvásárlások számából? “Nem fogyott annyi jegy, mint két évvel ezelőtt, mondjuk az akkor egy nagy durranás volt. Megmondom őszintén, az sokkal nagyobb reklámot kapott, mert idén úgy voltunk vele, hogy nehogy olyan sokan jöjjenek, hogy ne férjünk be. Most meg már amiatt aggódom, hogy hogyan fizeti ki az ember a gázsikat, dehát a miénk egy ilyen nehéz szakma. Azt soha nem tudjuk, hogy ha a rendezvény hétvégéjén bejön-e egy havazás, vagy ítéletidő lesz, akkor mi lesz. Bízom benne, hogy a mostani hétvégén nem lesz ilyen, mert nagyon sokan jönnek vidékről, Csömörről, Szentendréről, Esztergomból. Bízom benne, hogy lesz annyi érdeklődő, hogy a gázsit is megkapják a fiúk a koncert végén.”

Az Ír KocsmaSó megszervezésén hány ember dolgozik? “Gyakorlatilag én tartom kézben a szervezést, de a Firkin menedzsmentje nagyon sokat segít. Egy nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk a zenekarral már évekkel ezelőtt. A színház ad helyet a rendezvénynek, rendelkezésünkre bocsájtja a jegyrendszerét. Olyan együttműködést biztosít a számunkra, ami megfizethetetlen. A program szervezése hónapokkal ezelőtt kezdődött, az időpontot már decemberben kinéztük. Utána vette kezdetét az együtt gondolkodás, hogy kik legyenek a KocsmaSó szereplői.”

A cél, hogy “egy pub-hangulatot, egy ír életérzést, zenét, táncot hozzunk ide. Az ír kocsmák hangulata azért is fantasztikus, mert nem a magyar kocsmák által generált pejoratív jelentéstartalmat hordozza, hanem egy jóízű beszélgetés, iszogatás hangulatát idézi. Nem arról szól, hogy mindenki lerészegedjen, hanem a zenei kíséret mellett ez egy “boldogságpasztilla” lehet a résztvevők számára.”

“Azt tudni kell, hogy ez nem ültetett nézőteres előadás, tehát senkit se érjen csalódás; ez egy koncert.” Bár a helyszínen több helyen is lesznek kihelyezve székek és egyéb ülő alkalmatosságok, de a show nem feltétlenül az ülést, hanem inkább az együtt bulizást célozza meg. Ahogyan Selmeczi Ági fogalmazta: “…itt nem lehet ülve maradni, mindenki felveszi majd azt a fergetegesen jó hangulatot, melyet a zenekar alapoz meg.”

A budaörsi Jókai Művelődési Házban április 6-án 20.00 órakor veszi kezdetét az ír este az Erin ír sztepptáncosok fellépésével, őket követi 21 órakor a Firkin zenekar. A rendezvényen fellép majd Gyulai Júlia is, aki a Coincidance társulat művészeti vezetője és koreográfusa. Ezen produkciók után pedig a közönség is táncolhat kifulladásig, a Kelta táncház ad további lehetőséget a dínom-dánomra.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.