Árvíz- és belvíz-helyzet – 33 településen védekeztek húsvéthétfőn

Összesen nyolc megye harminchárom településén folyt húsvéthétfőn ár- illetve belvíz elleni védekezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) MTI-hez eljuttatott hétfő esti összefoglalója szerint.

 

 

A belvízzel elöntött terület hétfőn elérte a 145 ezer hektárt, ebből 63 ezer vetés-szántó.

A megyénkénti beszámoló szerint Zalában a legkomolyabb esemény a Kerka-patak áradása volt, amely Lovászi település egy mélyebben fekvő részét árasztotta el. A kiürített épületeket a rendőrség, a megépített nyúlgátak működését a településrész férfi lakossága őrzi. Lovásziban több mint kétezer homokzsákot építettek be. A Kerka felső szakaszán már hajnal óta apadás volt tapasztalható, az alsó szakaszon azonban még csak tetőzik, a vízügyi szakemberek ezután várják a lassú apadást. A megyében a felszíni vízfolyások szinte mindegyike apad, a Zala Zalabérnél hétfőn este tetőzik, ez az árhullám azonban az alsó szakaszra várhatóan kedden ér, a vízügyi szakemberek oda harmadfokú árvízi védekezési készültséget prognosztizálnak. A Mura Letenyénél 353 centiméteren tetőzik.

Győr-Moson-Sopron megye vízgyűjtőin a közlemény szerint vasárnap hajnaltól többfelé fordult elő eső, havas eső, illetve havazás. A Felső-Rábán elindult árhullám miatt a Rába az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén teljes szakaszán árad. A vízállás Ragyogónál hétfő este tetőzhet az elsőfokú készültségi szintet, vagyis 150 centimétert meghaladó vízállással. A Cuhai Bakony-éren Bakonybánknál vasárnap a késő esti órákban tetőzött az árhullám, 234 centiméteren, reggelre már intenzíven apadó képet mutatott, a vízügyi igazgatóság szakcsoportjának friss mérései alapján jelenleg 105 centiméteres a vízállás. Mezőörsnél a hajnali órákban történt meg a tetőzés, azóta ott is apadó a vízjárás. Bőnynél az árhullám tetőzését 260-270 centiméter körüli vízállással várják. A Sokoróaljai Bakony-ér Győrszemerénél hajnalban tetőzött, 195 centiméteren, reggelre itt is apadt.

Fejér megyében a legtöbb bejelentés Bodajkról és Mórról érkezett. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a Szent László-patak és a Váli-víz vízszintje tetőzés körüli szintet ért el, medréből nem lépett ki. A fehérvárcsurgói víztározó és a Gaja-patak vízszintje csekély mértékben emelkedett.

Apadnak a folyók Vas megyében, de a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, illetve a Pinkán Felsőcsatárnál.

Nógrád megyében folyamatosan apad az Ipoly Ipolytarnócnál, a hajnalban kitelepített két család már visszaköltözhetett otthonába. A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően az Ipoly vízállása Ipolytarnócnál az este öt órakor közzétett adatok alapján tovább, 393 centiméterre csökkent, azonban az árvízvédelmi készültség fokozata továbbra is a legmagasabb, harmadfokú. Az Ipoly Nógrádszakálnál jelenleg 346, Balassagyarmatnál 317 centiméter, ami enyhe emelkedést jelent, továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Dobroda-patak Litkénél folyamatosan apad. A maconkai víztározónál 460 centiméter a vízállás, ez öt centiméteres csökkenést jelent a délutáni helyzethez képest. A Zagyván a nemti-dorogházai, a maconkai, valamint a pásztói szakaszon egyaránt csökkenő vízszintet mértek. A mátraverebélyi tározó jelenleg 410 centiméteren áll.

Pest megyében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán, illetve az Ipolyon Ipolytölgyes mentén.

Veszprém megyében hétfőn többnyire pincék, ciszternák, vízelvezető árkok, vasúti aluljáró szivattyúzását kellett elvégezni. A közútkezelő által lezárt 8305-ös számú utat a délutáni órákban újra megnyitották.

Somogy megyében a Kapos folyón jelenleg kisebb mértékű, a megye kisebb vízfolyásain pedig már jelentős apadás tapasztalható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.